Tájékoztató a Duna áradással kapcsolatban (2024.09.19.) - tajekoztato utinform 2024 09 19


Az árvíz súlyosan érinti a Dunakanyar településeit és így a Börzsöny körüli településeket. A hegyimentő szolgálat tagjai péntek óta sok helyszínen, váltokozó időrendben és időtartamban segítettek a településeken a homokzsákok töltésében és hordásában. Csütörtökre a Duna már számos helyen kiöntött és elárasztott utakat, partmenti házakat, az árhullám tetőzése pedig még meg sem érkezett.

A Duna áradása miatt számos partmenti út lezárásra került, és további lezárásokra lehet számítani. A 12-es főút a 2-es főút leágazásától Verőce irányába lezárásra került!

A főutak lezárása súlyosan érinti a környező településeken élőket, kevés és rossz minőségű a kerülő út, emiatt a forgalom lassulására, torlódásokra és dugókra lehet számítani.
A szép időjárás azonban számos túrázót vonz majd a Börzsönybe a hétévégén és emiatt még nagyobb autóforgalomra lehet számítani.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat arra kéri a Budapestről vagy más településekről érkező túrázókat, hogy lehetőleg ne gépjárművel érkezzenek a Börzsönybe – legalábbis ami a Dél- és Nyugat Börzsönyt illeti (Verőce-Kismaros-Nagymaros-Zebegény-Szob útvonal). A kerülő utak nem alkalmasak ilyen szintű gépjárműforgalom elviselésére, torlódások és dugók alakulhatnak ki, amelyek megnehezítik a helyi lakosok életét, valamint az árvízvédelmi tevékenységben részt vevő és a sürgősségi járművek közlekedését is.

Kérjük, amennyiben ezekre a területekre tervezne túrázást a hétvégén válassza a tömegközlekedési eszközöket! Az érintett területeken a vasúti sínek jóval az árvízvédelmi vonalak felett vannak így a vonatközlekedés leállása emiatt nem valószínű.

Tájékozódjanak az aktuális viszonyokról az Útinform oldalán valamint a települések és a túrázási közösségi oldalakon.

AKTUÁLIS UTINFORM TÉRKÉP



meteoblue