Negyedik sérülés idén a Szent-Mihály hegyen (2024.06.24.) - 20240624 szentmihaly2


A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat hétfőn kora délután 14 óra előtt kapott riasztást a szolgálat SOS segélykéről telefonszámán. A segélykérő elmondta, hogy egy 7 fős társasággal túráznak, és az egyik túratársuk egy középkorú hölgynek a Szent Mihály nyereg felé gyalogolva kiment a bokája. Rossz döntést hoztak, mert tovább gyalogoltak a Szent Mihály hegyre, onnan pedig le a sárga + jelzésre és elindultak a Kittenberg út kereszteződése felé. Ott azonban a hölgy már nem tudott továbblépni, ekkor hívták a hegyimentő szolgálatot.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat diszpécsere azonnal riasztotta a készenlétben lévő hegyimentőket, valamint a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltókat és az Országos Mentőszolgálatot. Szokolyáról három hegyimentő és egy – az egyesület ifjúsági önkéntes segítő programjában résztvevő – hegyimentő gyakornok indult el, míg Nagymarosról a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltók két tagja kezdte a vonulást.

Negyedik sérülés idén a Szent-Mihály hegyen (2024.06.24.) - st mihaly rescue 20240624 800 500

A mentőegyeségek a Köves-mező felől közelítették meg a helyszínt és a terepjárókkal egészen a Szent-Mihály nyeregig tudtak elmenni, onnan pedig további 600 métert kellett gyalogolniuk a sérültig a Kék Ω jelzésen.
A sérültet hölgyet – a körülményekhez képest - jó állapotban találták, a helyszínen rögzítették a sérült bokát majd a Kék Ω jelzésen elszállították a terepjárókig.

A terepjárókkal már könnyen elszállítottak a sérültet a Köves-mezőre, ahol az Országos Mentőszolgálat munkatársai vették át majd szállították el a váci kórházba további ellátásra.

Negyedik sérülés idén a Szent-Mihály hegyen (2024.06.24.) - 20240624 szentmihaly1

Felhívjuk a túrázók figyelmét, hogy a Szent-Mihály hegy környékét súlyosan érintette az elmúlt időszak viharos időjárása, a túra útvonalakon rengeteg kidőlt fa nehezíti a haladást. A mostani bevetés során is számos akadállyal kellett megküzdeniük a mentőegységeknek.

Negyedik sérülés idén a Szent-Mihály hegyen (2024.06.24.) - 20240624 szentmihaly3




meteoblue