A Börzsöny Speciális Mentő- és Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ÖTE) tagjait az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület toborozta 2021 nyarán. A cél az volt, hogy egy specializált szolgálat jöjjön létre, amely elsősorban speciális mentési feladatokat lát el a Börzsöny hegység területén. Az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület felhívására annak idején több mint negyvenen jelentkeztek és belőlük maradt meg a szolgálat mostani tizenegy tagja. Az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület számos elméleti és gyakorlati képzést szerveztek a jelentkezőknek, valamint biztosították az induláshoz szükséges eszközöket, felszerelést.
Az szolgálat tagjai elvégezték az alap tűzoltó-tanfolyamot is, amelynek elvégzése feltétele volt a sikeres integrálásnak a katasztrófavédelmi rendszerbe.

A börzsönyi szolgálat tagjai 2022-ben önállósodtak és júniusban a Hiúz Ház-nál tartott alakuló gyűlésükön létrehozták az önálló Börzsöny Speciális Mentők Egyesületet, vagy ahogyan sokan a Börzsönyben ismerik: Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat.
Azóta a tagok különböző képzéseken és továbbképzéseken valamint folyamatos gyakorlatozással mélyítik szakmai tudásukat.
A szolgálat már számos bevetés során tanúsította, hogy tagjai felkészült és hivatásszerető hegyimentők, akik a legváratlanabb helyezetekben is életeket mentenek a Börzsönyben.
Az egyesület 2023 tavaszától a Pest Megyei Katasztrófavédelemmel kötött megállapodás alapján mint önálló II. kategóriájú műszaki mentő ÖTE (Önkéntes Tűzoltó Egyesület) Szokolya bázissal működik.

Rólunk (2019.04.26.) - Article800 BHSz 003

Imerj meg bennünket

Ezek vagyunk mi. Klikk ide, hogy megismerd a börzsönyi hegyimentőket.

Tovább
Rólunk (2019.04.26.) - 2023jelentes800

Csatlakozz hozzánk!

Ha kedvet kaptál írj nekünk és legyünk együtt hasznos tagjai BHSz-nek!

Csatlakozz

Kik a tagjaink?

A szervezet tagjai önkéntesek, akik szabadidejükben, önként, díjazás nélkül végzik a szolgálati tevékenységüket. A közös bennünk, hogy szeretünk másoknak segíteni, szeretjük a hegyeket és különösen szeretjük a Börzsönyt. A “civil” munkánk, foglalkozásunk mellett megtanultunk elsősegélyt nyújtani, de vannak közöttünk képzett egészségügyi szakemberek és alpinisták is.

Milyen felszerelésekkel dolgozunk?

Eszköztárunkban többek között alpintechnikai felszerelés, egy speciális hordágy és egy mentőtáska található, a sok egyéb felszerelés mellett. A mentőtáska alkalmas a különféle sebellátásokra, diagnosztikára és végtagrögzítésekre. Az ipari/mentő alpinista csoport teljes alpinista felszereléssel rendelkezik valamint a kötéltechnikai mentéshez szükséges eszközökkel.


A munkánkhoz rengeteg eszközre van szükségünk. Nagyon sokat segítene a támogatásod, még akkor is ha csak egy-két ezer forintot is tudsz fizetni. Megteheted itt rögtön bankkártyával. Talán máshogy is tudsz segíteni, klikk ide.

Hogyan működik a szervezetünk?

Amikor jelenléti szolgálatot látunk el a hegyen, akkor találkozhatsz velünk a Börzsöny népszerű kiránduló útvonalain. Tagjaink emellett készenléti szolgálatot is ellátnak, ilyenkor baj esetén otthonról indulnak segíteni.


Ez egy hivatásos mentőszervezet?

Ez egy önkéntes mentőszervezet. Tagjainak egy része rendelkezik tűzoltó alaptanfolyami, ipari alpin OKJ vizsgával illetve egészségügyi végzettséggel vagy haladó elsősegély ismeretekkel és jól kiismerjük magunkat a Börzsönyben. Szükség esetén a hivatásos katasztrófavédelmi szervek is kérik segítségünket egy-egy mentési feladat végrehajtásához.


Miben tudunk segíteni?

Alapfeladatunk a mentés, és ennek keretében lehetőségeink szerint igyekszünk segíteni bárkinek. Ha bajba kerülsz, hívd a 112.-es központi segélyhívó számot és az ügyeleti számunkat: +36208515595. Ha találkozol velünk a Börzsönyben, és csak egy ragtapaszra vagy útbaigazításra van szükséged, szívesen segítünk abban

Fedezz fel minket

Miért éri meg csatlakozni?


Ha szívesen kipróbálnád, hogy milyen 1 napja egy hegyimentőnek, akkor írj nekünk bátran.

Csatlakozz
 • A legjobb önkéntes munka

  Ha szeretnél egyszerre hasznos és érdekes önkéntes munkát vállalni, akkor legjobb helyen jársz.

 • Fejlődési lehetőség

  Tanulj, fejlődj és lépj előre a ranglétrán.

 • Vidám társaság

  Nálunk kötöttségek nélkül fejlődhetsz.

 • Kint a természetben

  Ott töltheted a legtöbb időt, ahol amúgy is szeretsz lenni.

Rólunk (2019.04.26.) - sajtomeg

Sajtómeggjelenések

Sajtómegjelenések

Sokszor írnak rólunk, vagy rádió és tv interjút adunk.... Olvasd, nézd, hallgasd...

Sajtómegjelenések
 • 2022

  november

  Alpin mentők

  A szolgálat négy tagja sikeresen letette az ipari alpinista vizsgát.

 • 2022

  06.11.

  Megalakultunk

  Megalakult a Börzsöny Speciális Mentők egyesület

 • 2022

  nyár

  Szolgálatban

  Gyakorlatilag már majdnem minden hétvégén szolgálatot láttunk el a Börzsönyben.

 • 2022

  22.04.

  Sikeres tűzoltó alaptanfolyam

  A hegyimentő szolgálatunk 11 tagja sikeres ÖTE vizsgát tett.

 • 2022

  Online

  Megjelentünk az Online térben is

  Elkészült a Facebook oldalunk és a weblapunk.

 • 2022

  Február

  Felkészült a Hegyimentő Szolgálat

  Az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület rendelkezésünkre bocsátotta az első egészségügyi táskánkat és elvi megállapodás született a Duna-Ipoly Nemzeti parkkal az együttműködésünkről.

 • 2021

  nyár-ősz

  Elkezdődött a kiképzés... és lemorzsolódás

  Az első felhívásra 42-en jelentkeztek, de az Ipoly-völgyi mentők által szervezett tanfolyamokra, foglalkozásokra már csak körülbelül 15-en jelentek meg.

 • 2021

  tavasz

  Toborzásba kezdtek az Ipolymentők

  Az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület felhívást tettek közzé a börzsönyi internetes csoportokban.