Ismét bokasérült a Remete-barlangnál (2024.06.02.) - remete20240502 2


A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot vasárnap délután négy óra után pár perccel riasztotta a Katasztrófavédelem Pest Vármegyei műveletirányítása, hogy egy középkorú hölgy bokasérülést szenvedett. Az egyik hegyimentő egység a közelben tartózkodott, a Szent Mihály-hegy térségében tartottak terepbejárást – az ügyeletes hegyimentők egyik feladata a turista útvonalak bejárása, mentési útvonalak kijelölése.

A három hegyimentő visszarohant a terepjárójukhoz, magukhoz vették a szükséges felszerelést és futva indultak el a Remete-barlang felé a kék Ω jelzésen. A katasztrófavédelem riasztására közben útnak indult a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóság két egysége, Szokolyáról egy másik hegyimentő egység is, valamint a Váci Hivatásos Tűzoltóság egyik egysége, köztük olyan kollégákkal is akik a múlt héten ugyanitt az Ördög-hegyi mentésen is részt vettek.

Ismét bokasérült a Remete-barlangnál (2024.06.02.) - remete20240502 terkep

Huszonöt perc elteltével a hegyimentők megérkeztek a sérülthöz, és megállapították, hogy a bokasérülésén kívül szerencsére más baja nem esett. A hegyimentők kivizsgálták a sérültet és sínbe rakták a sérült lábat, közben elkezdték a speciális hegyimentő hordágy összeszerelését.

A beteg leszállítása a Váci Hivatásos Tűzoltókkal és Nagymarosi Önkéntes Tűzoltókkal történt, a terep rendkívül nehéz és még a kerekes hordágyat is sok helyen kézben megemelve kellett köveken és sziklákon átcipelni. Félutón lefelé az Országos Mentőszolgálat Váci mentőegysége is csatlakozott, akik felügyelték a beteg állapotát a szállítás közben.

Ismét bokasérült a Remete-barlangnál (2024.06.02.) - remete20240502 3

A mentési pont a megszokott hely volt a 12-es számú főúton a Dömösi átkelő magasságában, ahol a sérültet a hegyimentő hordágyról a mentőautóba helyezték át. Az Országos Mentőszolgálat a hölgyet a váci kórházba szállította további ellátásra.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatnak ez már a harmadik mentése a Remete-barlangok térségében körülbelül két hónap alatt. Március végén szintén egy középkorú hölgy szenvedett bokatörést a Remete-barlangoknál, egy héttel ezelőtt pedig egy bokatöréses férfit kellett menteni a közelben lévő Ördöghegyről. A börzsönyi hegyimentők idén már 18 személyt mentettek meg vagy látták el különböző sérüléseiket, adtak át mentőnek vagy kísértek biztonságba.

Ismét bokasérült a Remete-barlangnál (2024.06.02.) - remete20240602 1




meteoblue