A Börzsöny egyik legizgalmasabb látnivalója a Szent Mihály-hegy oldalában található Remete-barlang, amely nemcsak természeti szépsége, hanem történelmi jelentősége miatt is különleges. A barlang bejáratának legszebb látványa a Visegrádi vár magaslatáról tárul elénk, ahonnan jól kivehetők a meredek sziklák és a zöldellő erdők ölelésében meghúzódó barlang bejárata.

A Remete-barlang különlegessége, hogy bár természetes barlangnak tűnik, jelenlegi formáját nagyrészt mesterségesen nyerte el. A barlang belső tereinek kialakítása a római korra vezethető vissza, amikor a sziklás gerinc ideális helyszínként szolgált egy őrhely vagy őrtorony számára. A középkorban az üregeket sziklakápolnaként vagy barlangkolostorként használták, amit a bejárat melletti kisebb építmény maradványai is bizonyítanak.

A barlang belső kialakítása primitív bazilikális elrendezésű, jobb oldali „mellékhajója” egy kis szentélyben végződik. Az egykori kolostor festői elhelyezkedése a romantikus korszakban védettséget nyújtott, később azonban sajnos kitettséget is jelentett.

A Szent Mihály-hegy és a szemközti Visegrádi-hegység kőzete azonos: mindkettőt törmelékár és lávarétegsor alkotja, amelyet a Duna választ el egymástól. Az Ős-Duna bevágódása és a kőzet gyors eróziója révén kialakult mély völgyek oldalában számos kisebb vulkanikus barlang jött létre, köztük a Remete-barlang is. A piroxén-amfibolandezit kőzetben kialakult barlangot az időjárás eróziós hatásai formálták a mai, lenyűgöző állapotába.

A Remete-barlang felfedezése során fontos a megfelelő felszerelés és óvatosság, különösen, ha letérünk a kijelölt útvonalról. A túrázók számára ajánlott szilárd túrabakancs és megfelelő mennyiségű víz, mivel az útvonal néhol meredek és kihívást jelenthet.

A Remete-barlang nemcsak a természetjárók, hanem a történelem és a geológia iránt érdeklődők számára is izgalmas célpont. A barlang és környéke felfedezése valódi időutazásra invitál, ahol a természet szépsége és az emberi kéz alkotta emlékek harmonikusan egyesülnek.

(forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park)

Innen induló túraútvonalak:

 • Látnivaló

  Túraútvonal ajánló


Hasznos kapcsolódó oldalak:
Duna-Ipoly Nemzeti ParkRemete-barlanghoz kapcsolódó hírek

 • Remete Barlang (2024.06.18.) - figyelmeztetes20240618

  Figyelmeztetés 2024.07.07. Hőhullám

  Az érkező hőhullám miatt rendkívül meleg időjárás lesz még a Börzsöny magasan fekvő régióiban is.

 • Remete Barlang (2024.06.18.) - 20240624 szentmihaly2

  Negyedik sérülés idén a Szent-Mihály hegyen

  Ismét a Szent Mihály hegyen kellett menteniük a Börzsönyi Hegyimentőknek és a Nagymarosi Önkéntes tűzoltóknak. Ez idén már a negyedik alkalom, amikor bokasérülés miatt kellett kivonulni a térségbe.

 • Remete Barlang (2024.06.18.) - remete20240502 2

  Ismét bokasérült a Remete-barlangnál

  Egy középkorú hölgy szenvedett bokasérülést a Remete-barlangnál vasárnap délután. A közelben éppen terepbejáráson tartózkodott egy hegyimentő egység, a segítség gyorsan érkezett. Két hónapon belül ez már a harmadik eset.


Remete Barlang (2024.06.18.) -

A TARTALMAINK A TERMÉSZETJÁRÓ SEGÍTSÉGÉVEL KÉSZÜLNEK