Figyelmeztetés a túrázóknak (2023.01.20.) - nhh havas 2023jan 800500


Figyelmeztetés a túrázóknak

A Nagy-hideg-hegy gyönyörű havas képei szinte a teljes hazai online sajtóban megjelentek a napokban, ezért várhatóan a Magas-Börzsöny Nagy-Hideg-hegy-Csóványos csúcsrégiót rengetegen fogják felkeresni a hétvégén. Gyakorlati ismereteink alapján sok városi tapasztalatlan gyermekes család is neki fog indulni, főleg Királyrét felől, a Nagy-hideg-hegyre vezető utaknak és onnan át a csóványosi kilátóba a Szabó-kövek meredek, köves gerinc útvonalán át.

Felhívjuk kirándulók figyelmét, hogy a szép táj, a havas hegyek a meleg szobákból a webkamerákon keresztül csodálható téli táj ellenére számos veszélyt jelentenek, különösen a gyakorlatlan kirándulók számára!

A hegylábaktól kb. 500 méterig, a túrák alsó szakaszain, a vízkapacitáson messze túltelített talajok, talajfagy nélkül, mély sárban és áradó patakokkal jellemzőek, amelyek nagy sodrással és habzó sáros vízzel zubognak le a völgyekben!

A 600 méter feletti területeken magasságban gyorsan változnak a terepviszonyok és hirtelen vastagszik a vizes nehéz hó. Ág-, korona- és gallytörés, és akár szálankénti fa kidőlés veszélyesek is lehetnek egyes útvonalak, a vizes, nehéz hó súlya miatt, mert a hó terhe alatt az átvizesedett talajon a fák instabillá váltak. De a fakidőlés veszélye erősebb szél esetében fokozottabban fennáll az alacsonyabb régiókban is, ahol a jelentős mennyiségű csapadék feláztatta a talajt.

A hétvégére a meteorológiai előrejelzések alapján Nagy-hideg-hegyen 10-20 km/h alapszél várható, de akár jelentősebb 30-35 km/h széllökések is kialakulhatnak. A szél szombaton dél körül fog felerősödni, és vasárnap is jellemző lesz! Az előrejelzés szerint pedig hétfőre drasztikusan erősödni fog, akár 50 km/órás széllökésekkel.

Felhívjuk a kirándulók figyelmét az alábbi veszélyekre:
Megcsúszás: a havas/jeges terepen könnyen meg lehet csúszni, megfelelő felszerelés és tapasztalat nélkül kerüljék a sziklás hegygerinceket, ne menjenek a szakadékok, gerincek szélére!
Fakidőlés, korona-, ág- és gallytörések: ennek veszélye mindenhol fennáll, közlekedjenek óvatosan, erősebb szél esetében ne kiránduljanak!
Sötétedés, eltévedés: a havas vagy saras terepen sokkal nehezebben és lassabban lehet haladni! Ha kirándulnak akkor induljanak el időben és tervezzenek sokkal hosszabb menetidővel, mint általában. Gyerekeknek különösen nehéz lesz, lehetőleg gyerekekkel ne induljanak túrázni a Magas-Börzsönyben.

Helyspecifikus figyelmeztetések!
Fokozatosan veszélyes a túrázás a Kemence-Magosfa és a Királyháza-Nagy-Mána, vagy Királyháza-Dobogó-bérc, és különösen a Királyháza-Pogány-bérc útvonalon. A sziklás, meredek utak, gerincek könnyen jegesednek és a völgyekben az áradó patakok nehezen- vagy át sem kelhetőek.
A Csóványosról a Hinta rétek – Kemence patak felé haladó Ételhordó út (Z jelzés) felső gerincesebb szakasza, különösen erősebb északi, északnyugati szélben, igen kitett a szélnek és az magas hótorlaszokat építhet, még a vizesebb havat is átmozgatva.
Királyrét - Nagy-hideg-hegy és Csóványos térségben az átkötő szakaszok – Hármas-kút felé, Kelemen kaszáló, Éneklő út, vagy a Rakodó-Égés-bérc-Szabó-kövek-Csóványos szakasz veszélyes terepnek számítanak!

A gyakorlott túrázók nyilván megfelelő felszereléssel és helyismerettel fognak nekiindulni, de kérjük, hogy tapasztalat és a havas/jeges túrázásban tapasztalatlan és megfelelő felszereléssel nem rendelkező kirándulók ne induljanak neki!

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat a hétvégén is elérhető lesz, ahogy minden más környékbeli önkéntes (Ipoly-völgyi Különleges Mentők, Nagymarosi Önkéntes Tűzoltók) és természetesen a hivatásos mentőszervezetek is. A vonulási (mentési) idő viszont a magas hó és vagy sár miatt még a terepjáró gépjárművek esetében is jelentősen hosszabb lesz!

Információink szerint, várhatóan a börzsönyi erdőterületeket kezelő állami erdőgazdálkodó, az Ipoly Erdő Zrt. is hasonló tartalmú figyelmeztető információkat fog közzé tenni a kommunikációs felületein, a hétvégén várható túrázás esetleges veszélyeivel kapcsolatban, ahogy azt a Mátra és a Bükk hegységek esetében az ott illetékes Egererdő Zrt. is megtette.

(A figyelmeztetés Nagy László, az Ipoly Erdő Zrt. munkatársának, az Erdészeti Lapok főszerkesztőjének előzetes információi alapján készült.)

Fénykép: Nagy-hideg hegyi Turistaház


Önkéntesek vagyunk, fizetség nélkül szolgálunk. A szolgálat működéséhez azonban támogatásra van szükségünk. Legyél a támogatónk.