Figyelmeztetés hétvégére (2023.02.03.) - figyelmeztetes teli fakidoles


A hétvége első napján várható erős, időnként viharos széllökések és a nehéz hóviszonyok, a hegylábakon mély sár, áradó patakok, feljebb az eső és az olvadás miatt átvizesedett, majd holnap délutántól jegesedő hótakaró miatt, a szombati napon senkinek nem ajánljuk, hogy túrát tervezzen a Börzsöny teljes területén, és fokozottan nem a Magas-Börzsönyben!
A pénteki napon hullott 10-20 cm vizes hóréteg, a korábbi hómennyiséggel együtt, várhatóan már péntek éjszakától lassú olvadásba kezd, majd a szombat délután a betörő sarkvidéki légtömeg hatására felszíne erősen jegesedni fog.
Szombaton napközben várható 60-80 km/órás viharos széllökések miatt a börzsönyi erdőterületeken bárhol előfordulhatnak szálankénti fakidőlések, korona-, ág- és gallytörések, melyek fokozott baleset- és életveszélyt jelenthetnek!
Az erős szélben, a nehéz hóviszonyok között, könnyebben kimerülhetnek a túrázók, akik így hamar átfagyhatnak, mely a kihűlés veszélyével járhat.
A vasárnapi napon nyugalomba jut az időjárás, így a turisták már jelentősebb veszély nélkül elindulhatnak a börzsönyi jelzett túraútvonalakon.

Kérjük, hogy minden kedves erdőlátogató szervezze át a hétvége második napjára, az esetlegesen a Börzsönybe szombatra tervezett túráját!

A nehéz, vizes, havas, akár hóátfúvásos, jeges, fagyos téli körülmények között, ajánljuk, hogy vasárnap is csak kellően alapos terepi ismeretekkel, már korábban bejárt túraútvonalakon mozogjanak a hegységbe kirándulók, lehetőleg téli természetjárási tapasztalatokkal rendelkezve.

E mellett javasoljuk, hogy megfelelő vízálló, hőtartó ruházattal és túra segédeszközökkel (túrabot, hómacska, bakancsra szerelhető szöges csúszásgátló, vízhatlan lábszár védő- kamásli), illetve elegendő meleg folyadékkal és ennivalóval szerelkezzenek fel. Ezen kívül, ha tehetik, vigyenek magukkal: turistatérképet, tájolót, vagy olyan GPS térképet, amely offline is alkalmazható!

A túrát javasoljuk, hogy még világosban fejezzék be, ehhez mérten induljanak el időben és válasszák meg a túra távolságát. Számolva a saját fizikai erőnléttel, illetve a Magas-Börzsönyben uralkodó terepviszonyokkal, és az előre nem jelezhető terepi akadályokkal (pl.: hóátfúvások, esetleges gally-, ág és koronatörések és szálankénti fakidőlések).

Kérjük vigyenek magukkal akkumulátoros, előre maximálisan feltöltött fejlámpát, vagy elemes fejlámpát, vagy téli körülmények között a hidegben is tartósan használható világítási eszközt! (A telefonokba épített lámpák csak rövid ideig és korlátosan alkalmasak a világításra.)

(Forrása: Ipoly Erdő Zrt.)

A jelenlegi meteorológiai előrejelzések alapján kifejezetten kérjük a kisgyermekes családokat, hogy ne ezt a hétvégét válasszák a szánkózásra a Magas-Börzsönyben! A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat Nagy-hideg-hegyen és Szokolyán lát el ügyeletet, azonban a várhatóan magas hó és erős szél miatt még mi is lassan fogunk megérkezni bárhová, ha valaki bajba kerül! Amennyiben az úton még kidőlt fákat is félre kell húznunk, akkor még lassabban! Ha bajba kerül hívja a 112 segélyhívó számát és a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat ügyeleti számát.


Önkéntesek vagyunk, fizetség nélkül szolgálunk. Minden kiadást a saját zsebünkből fedezünk, eddig nem részesültünk állami támogatásban. Légy jó fej, és támogasd a szervezetünket amennyivel vagy ahogy tudod. Köszi!



meteoblue