Két újabb sérült a Börzsönyben vasárnap (2023.01.22.) - mentes20230122 2 800 500


A péntek esti mentés, a szombati beavatkozások után, majd a vasárnap éjszakai személykeresést követően ismét a hegyimentőknek kellett beavatkozniuk a Börzsönyben. Vasárnap délután a Nagy-hideg-hegyi Turistaház dolgozói értesítették a Börzsöny Hegyimentő Szolgálatot, hogy egy hölgy elesett a közelben, feltehetően csukló sérülése van és nem tudja folytatni az útját. Egy hegyimentő egység azonnal útnak indult Szokolya-Királyrétről és a hölgyet a Magas-Tax és Nagy-hideg-hegy között megtalálták. Útközben egy család intette le a kollégáinkat azzal, hogy a kisfiúk körülbelül két méteres magasságból esett le és fájlalja a kezét. A helyszínre érkezett második hegyimentő egység megvizsgálta a hét éves kisfiút és megállapította, hogy a sérülései súlyosak és nem csak a keze sérült, ezért azonnal értesítette az Országos Mentőszolgálatot. A csukló sérült hölgyet a hegyimentők a Cseresznyefa parkolóba vitték ahonnét családjával saját gépjárművükkel mentek kórházba kivizsgálásra. A kisfiút a hegyimentők a Duna-Ipoly Nemzeti Park Hiúz Ház Látógatóközpontjába szállították a mentők kiérkezéséig. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai a Hiúz Házban a kisfiút ellátták és azonnal kórházba szállították. Mielőbbi gyógyulást kívánunk neki és köszönjük az Országos Mentőszolgálat gyors vonulását!
Péntek estétől vasárnap estéig a Börzsöny Hegyimentő Szolgálatnak hét beavatkozása volt, amely során 3 személyt mentettek a Börzsönyből és adtak át az Országos Mentőszolgálatnak, két személyt láttak el kisebb sérüléssel akik saját erejükből távoztak kórházba további kivizsgálásra és további 5 személyt kísértek le elfáradás vagy ijedtség miatt a hegyről.
Felhívjuk a kirándulók figyelmét, hogy a következő napokban erős felmelegedés várható a Magas-Börzsönyben ami a hó olvadásával fog járni, ugyanakkor éjszaka jóval fagypont alá süllyed majd a hőmérséklet. A patakok még jobban meg fognak duzzadni, a feláztatott talaj miatt még több fakidőléssel kell számolni ráadásul a mostani előrejelzések szerint a következő hétvégére erős szélre is lehet számítani. A hétvégén többször is tapasztaltuk, hogy számos kiránduló szemmel láthatóan minden helyismeret nélkül, városi ruhában és cipőben indult neki a délutáni órákban a Magas-Börzsönynek. Továbbra is azt javasoljuk, hogy a megfelelő gyakorlattal és felszereléssel nem rendelkező kirándulók a következő időszakban ne látogassák a Magas-Börzsönyt.


Önkéntesek vagyunk, fizetség nélkül szolgálunk. Minden kiadást a saját zsebünkből fedezünk, eddig nem részesültünk állami támogatásban. Légy jó fej, és támogasd a szervezetünket amennyivel vagy ahogy tudod. Köszi!



meteoblue