Időjárási tájékoztató (2023.02.17.) - idojarasi tajekoztato 2


A hétvégén változékony időjárás várható a Börzsönyben, ezért a szolgálatunk figyelmeztetést nem bocsát ki, de óvatosságra, körültekintésre kéri a túrázókat, különösen a felszerelésre vonatkozóan.

Kérjük a túrázókat, hogy továbbra is megfelelő ruházatban, vízálló bakancsban, szélálló túrakabátban, a még esetlegesen jeges szakaszok miatt pedig hómacskával felszerelve induljanak a hétvégi kirándulásra.

A várható időjárásról:

A mai (péntek déli) előrejelezések alapján az időjárási frontok inkább az északi határainkat érintik, de nem vonulnak át klasszikus értelemben. Fagy már nem lesz se éjjel, se nappal, ha csapadék hullik akkor az eső, zápor formájában esik majd, a magasban is, fenn még meglévő hótakaróra.
Az olvadás folyamatos és erős lesz a Magas-Börzsönyben, ami a hétvégén csak tovább fog erősödni.

Szombaton napközben a közepesen erős alapszél mellett, viharos lökések is várhatóak (kb. 60-70 km/h óra felett), kifejezetten a magasabb térszíneken, hegycsúcsokon, gerinceken. A várható széllökések és az olvadás miatt a szálankénti fa kidőlésekre, korona-, gally- és ágtörésekre továbbra is számítani kell, illetve a terepviszonyok miatti nehézségek okozhatnak gondot.

A várható körülmények a Börzsönyben:
Sár, havas-vizes-sár, latyakos sár, áradó patakok, olvadó vizes hó, és az északi oldalakon valamint a szélárnyékban és árnyékos helyeken a nehezebben felolvadó jeges szakaszok jeges utak, ösvények okozhatnak nehézséget.

A közlemény az Ipoly Erdő Zrt. -től kapott szakmai információk alapján készült.


Önkéntesek vagyunk, fizetség nélkül szolgálunk. Minden kiadást a saját zsebünkből fedezünk, eddig nem részesültünk állami támogatásban. Légy jó fej, és támogasd a szervezetünket amennyivel vagy ahogy tudod. Köszi!



meteoblue