Elkészült a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat 2023. évi statisztikája. A tavalyi évben a hegyimentők 71 bevetést hajtottak végre, ebben a számban benne vagy a műszaki mentések is, amikor balesetekhez nyújtottunk segítséget vagy kidőlt fák eltávolításán dolgoztunk. Összesen 47 személyt láttunk el vagy mentettünk meg, ebből egyet a Naszályon míg a többi eset a Börzsönyben volt. A legtöbb beavatkozás műszaki mentés volt, a második leggyakoribb pedig a "Mentés" kategória - ezekben az esetekben pontosan ismertük a segélykérő pozícióját.

Köszönjük a túrázók bizalmát, a legtöbb segítségkérést közvetlenül a mi telefonszámunkra kaptuk vagy személyesen kérték tőlünk. A legtöbb személymentési vagy sérült ellátási feladatot a Nagy-Hideg hegy és Tax környékén kellett ellátnunk és a legtöbb munkánk 2023 januárjában volt - a szép havazás akkor rengeteg embert vonzott a Börzsönybe.

A leggyakoribb sérülés a különböző törések/rándulások/ficamok voltak, néhány esetben hipotermia miatt kellett mentenünk és a 47 ellátott vagy megmentett személyből tizenhatot kellett azonnal átadni az Országos Mentőszolgálatnak.

Tavaly 71 bevetésen voltak a hegyimentők (2024.01.11.) - Borzsony Specialis Mentok jelentes 2023 eves infografika 1

A tavalyi évben sokat fejlődött az egyesületünk - állami támogatás híján kifejezetten a börzsönyi túrázók adományaira alapozva. A kapott adományokból majdnem teljes az ipari alpinistáink felszerelése, vásároltunk elektromos láncfűrészt, mindenféle mentő és egészségügyi felszerelést, valamint fejlett kommunikációs eszközöket, fizettük a számlákat.

Szokolya polgármesterének köszönhetően lett egy állandó bázisunk, a hegyimentők a szokolyai egészségházban rendezkedhettek be. Az itteni bázisról a Börzsöny elég nagy része gyorsan elérhető a hegyimentőknek, szárazabb időben még a Csóványost is körülbelül fél óra alatt érik el.

A hegyimentők 2023-ban is számos nyilvános és zárt eseményen részt vettek, ahol bemutatták a tevékenységüket és tanácsokat adtak. A Duna-Ipoly Nemzeti Park gyerektáborainak mindegyikén foglalkozásokat tartottunk a gyerekeknek, a szórakozáson kívül pedig alapvető túrázási és elsősegély ismeretekkel láttuk el őket. Reméljük számukra is ugyanakkora élmény volt, mint nekünk. Ezen kívül több nyilvános rendezvényen is bemutattuk a mentési tevékenységünket.

A hegyimentő szolgálat egyik fontos tevékenysége a megelőzés, ezért nagy hangsúlyt fektettünk az időjárási tájékoztatókra és a veszély figyelmeztetésekre. A figyelmeztetések rendszerint Nagy László, az Ipoly Erdő Zrt. munkatársának, az Erdészeti Lapok főszerkesztőjének szakmai segítségével készülnek. Büszkék vagyunk rá, hogy kritikus esetekben még az országos sajtó is átveszi a figyelmeztetéseinket, ahogy rendszerint tudósítanak is a munkánkról. Hiszünk benne, hogy a folyamatos tájékoztatások segítik a börzsönyi túrázókat, a túrázási tanácsaink pedig segítenek a tapasztalatlanabb túrázóknak.




meteoblue