Tájékoztató (2023.12.25.) - 20231225viz


A karácsonyi időszakban jelentős mértékű vegyes csapadék hullott a Börzsönyben, sok helyen vastag hóréteg képződött. December 25-től azonban erős felmelegedés kezdődött, még Nagy-Hideg hegyen is +6 C fölé szökött a hőmérséklet. Az évszakhoz képest rendkívül enyhe meleg időjárás hatására erős és gyors olvadás kezdődött a Börzsönyben, gyakorlatilag alig 48 óra alatt olvadt körülbelül fél méter hó. A meleg időjárás még szerdáig megmarad, de egészen szilveszterig pluszban marad a hőmérséklet a magasabban fekvő régiókban is.

Az olvadás hatására a Börzsönyben a patakok nagyon erősen megáradtak a vízhozamuk szokatlanul nagy és a sodrásuk rendkívül erős. Rengeteg helyen szinte lehetetlen átkelni rajtuk. A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat felhívja a túrázok figyelmét, hogy útvonaluk megtervezése során vegyék figyelembe, hogy esetleg nem- vagy csak nagy kerülőutakon tudnak átkelni a patakokon. A Börzsöny északi térségében a völgyek kifejezetten veszélyessé váltak. Kérjük, hogy jól tervezzék meg a túra útvonalat, ha nincsen helyismeretük akkor pedig most ne induljanak a Börzsönybe kirándulni.

A hegyimentő szolgálat arra is figyelmeztet, hogy a megmaradt hó sok helyen még elég nagy lehet, azonban kifejezetten vizes, latyakos. A nem megfelelő lábbeli azonnal átázik vagy belefolyik, de egyes helyeken még a magasszárú bakancsba is befolyhat a fagyos hólé. Azokon a helyeken, ahol nincsen latyakos hó bőven kárpótolja a hiányát a bőséges sár. A nehéz haladási körülményekről számos túrázó és futó beszámolt az online csoportokban.

A felázott talaj miatt a fakidőlések továbbra is folyamatos veszélyt jelentenek. Kérjük, közlekedjenek óvatosan, azok akik nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal, felszereléssel és helyismerettel jelenleg inkább ne túrázzanak a Börzsönyben.

A figyelemfelhívás Nagy László, az Ipoly Erdő Zrt. munkatársának, az Erdészeti Lapok főszerkesztőjének előzetes információi alapján készült.

BAKANCSRA, MEGFELELŐ RUHÁZATRA, VÍZRE, ÉLELMISZERRE, CUKORRA, ELEMLÁMPÁRA, TÉRKÉPRE (ha telefonon van akkor offline!) mindig alap felszerelésként kell tekinteni, télen pedig nagyon fontos még a HÓMACSKA és IZOLÁCIÓS FÓLIA.
Télen lassabb a haladás, korábban sötétedik, az időjárás is szélsőségesebb, ugyanúgy kell figyelni a megfelelő hidratációra, számos szempontot érdemes figyelembe venni. Kérjük, hogy olvassa el a részletes TÉLI TÚRÁZÁSI TANÁCSAINKAt .




meteoblue