Kiszáradt egy gyerek Csóványos térségében (2024.07.10.) - 20240710 1 800


A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot elsődlegesen az Ipoly-Völgyi Különleges Mentők diszpécsere, majd az Országos Mentőszolgálat munkatársai tájékoztatták, hogy segélykérés érkezett a Csóványos térségéből. Az elsődleges jelzés alapján egy felnőtt férfi 13 éves fiával túráznak, azonban nem érzik jól magukat, a kisfiú kifejezetten rosszul van.

A hegyimentő szolgálat ügyeletese azonnal riasztotta a készenlétben lévő állományt és két hegyimentő terepjáróval azonnal elindult Csóványos felé a szokolyai bázisról. Az ügyeletes közben egyeztetett a Pest Vármegyei Katasztrófavédelem műveletirányításával, valamint készenlétbe helyezte magát a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóság is. Az ügyeletes kérésére az Országos Mentőszolgálat esetkocsija pedig elindult Királyrét felé, hogy majd ott vegye át a sérülteket.

A riasztást követően 40 perccel később a hegyimentők már a Csóványoson voltak, ahol találkoztak a bajbajutott túrázókkal. A férfi elmondta, hogy Márianosztra felől túráznak Nógrád irányában, azonban már Égéstető környékén a fia kezdett nagyon rosszul lenni, a vizük is elfogyott. A további úton is, a kaldera kopasz napsütötte szikláin csak rosszabb lett a helyzet.

A hegyimentők adtak nekik inni, majd tájékoztatták a hegyimentő ügyeletet, hogy további segítségre nincsen szükség, speciális mentést nem kell végezni, hanem terepjáróval elszállítják őket a Királyréti Csemege Büfé előtt várakozó mentőhöz.

További félórás utazás után a hegyimentők megérkeztek Királyrétre, ahol átadták őket az Országos Mentőszolgálat munkatársainak. A mentősök a kivizsgálásuk után megállapították, hogy a kisfiú hőártalmakat szenvedett, ezért édesapja kíséretében további vizsgálatokra a váci kórházba szállították őket.

A szolgálatunk már korábban figyelmeztetést, valamint tanácsokat adott ki a rendkívüli meleggel kapcsolatban. Kérjük, hogy a szokásos vízadag legalább duplájával induljanak neki a túrázásnak a rendkívüli melegben, valamint úgy tervezzék az útvonalat, hogy a legmelegebb időszakban kerüljék a kopár hegygerinceket. A rendkívüli melegben az ideális túrahelyszín az alacsonyan fekvő, sűrű erdős völgyek. Részletes >figyelmeztetésünket és tanácsainkat itt olvashatják.
meteoblue