FRISSÍTÉS 2024.07.07. : Magyarországon III. fokú hőségriadó lépett érvényben, a korábban kiadott figyelmeztetést frissítettük

A következő napokban (2024. 07.07. - 2024.07.14 között, várhatóan vasárnapig) hőhullám söpör végig Magyarországon és ebből nem fog kimaradni a Börzsöny sem. Ezen a héten még Nagy-Hideg-hegyen is 30 °C a várható hőmérséklet az éjszakai várható hőmérséklet 15°C-20 °C körül alakul! A várható UV faktor a napokban: 7-8. Ilyen körülmények között a túrázás nehezebb, mint télen, ezért a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat javasolja, hogy az extrém melegben csak azok induljanak neki a börzsönyi túráknak, akik tudják magukról, hogy képesek rá és alaposan felkészülnek:

Túratervezés

Tervezzék meg úgy az útvonalakat, hogy lehetőleg minél kevesebb időt töltsenek a napnak kitett helyeken! Akik ismerik már a Börzsönyt, könnyen tudnak ezzel tervezni, hiszen már tudják, hogy melyik útvonal milyen jellegű. A napos részeken haladjanak át minél gyorsabban, ha tikkasztónak és nehéznek is érzik a haladást igyekezzenek minél előbb áthaladni. Javasoljuk, hogy kánikula idején ne tervezzenek hosszú túrát olyan útvonalon, amely a napnak kitett hegygerinceken halad át. A kevésbé rutinos, idősebb vagy kisgyerekes kirándulóknak javasoljuk, hogy az alacsonyan fekvő, mély árnyékos völgyekben kiránduljanak. Az ilyen jellegű hőhullámok idején, mint ami most várható, sajnos a Börzsöny magasan fekvő régióiban sem lesz hűvösebb, mint lent.

Védelem

Az UV sugárzás elleni védelem érdekében öltözzenek megfelelően, bőrüket takarják el minél nagyobb felületen könnyen szellőző ruházattal, viseljenek sapkát/kalapot és használjanak naptejet/krémeket. Kenjék be alaposan az orrukat és füleiket, valamint a tarkójukat is! A véresre égett orr gyógyulása lassú és fájdalmas. További fontos védelmi eszköz a kullancsriasztó, a Börzsönyben jelenleg a kullancsok szinte mindenhol jelen vannak és elképesztő mennyiségben! Kollégáink tapasztalatai szerint már egy egyszerű Királyrét környéki séta is átlagosan 2-3 kullancs/gyerek eredményt produkál. Továbbá felhívjuk a figyelmet, hogy saját és más túrázók tapasztalatai alapján a Börzsönyben jelenleg a legmeglepőbb helyeken is tömegesen lehet szúnyogokra számítani!

Víz
Ne felejtsék el, hogy a melegben a testünk elképesztő mennyiségű vizet izzad ki, amit folyamatosan pótolnunk kell! Vegyenek magukhoz elegendő vizet, és amikor úgy gondolják, hogy már eleget raktak a hátizsákjukba töltsenek még egy kulaccsal és adják hozzá! A melegben túrázva akár napi 4 liter folyadékpótlásra is szükség van! A Börzsönyben nagyon kevés a vízvételi lehetőség! A Nagy-Hideg-hegyi turistaház még mindig zárva, ne számítsanak rá, hogy ott vizet tudnak vételezni (amennyiben az ügyeletes hegyimentők ráérnek, akkor néha felmennek napközben és kinyitják, hogy tudjanak vizet venni, de ezt nem tudjuk előre sem megígérni sem előre jelezni, csak ad-hoc jelleggel működik)!

Ruházat

A szandál csábító a melegben, de a Börzsöny egy igencsak bokaficamos hely, higgyék el nekünk, elég sok esetünk van. Természetesen amennyiben csak az alacsonyan fekvő völgyek kialakított tanösvényeire terveznek menni, akkor kényelmes és elegendő, de ha túrázni indulnak a meleg ellenére is javasoljuk a bokát jól tartó túrabakancsot! A ruházat legyen testfedő, jól szellőző ruházat, és ahogy fentebb említettük a sapka/kalap elengedhetetlen.

Olvassák el az általános túrázási tanácsaikat is, valamint itt találnak még cikkeket a börzsönyi túrázásokkal kapcsolatban.






meteoblue