Figyelemfelhívás (2023.05.18.) - borzsony 20230515 2


A hétvégén az időjárás előrejelzések alapján napos, száraz kora nyári idő lesz a Börzsönyben, de a sár addigra nem fog felszáradni. A vízálló bakancsokat, mászóbotokat, lábszárvédőt (ha rendelkezésre áll) ne hagyják otthon!

A Börzsöny teljes területén - kifejezetten a patakvölgyekben, hegyoldalakon - a felső 20-50 cm-es talajréteg teljesen átázott, vastag sár borítja a felszínt, a patakok megáradtak, helyenként a medrükből is kilépve, erős sodrással hömpölyögnek a völgytalpakon. A felázott talajon szálankénti fa kidőlések is előfordulnak.

Az elmúlt napok időjárása jelentős mennyiségű csapadékot okozott a Börzsönyben. A hegységben az ötnapos csapadékátlag (szerda estig!) meghaladta a 80 mm-es (!) mennyiséget, és a csütörtöki napon további, akár jelentősebb esőzés (zápor, zivatar) várható.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat - az Ipoly Erdő Zrt. területkezelő állami erdőgazdaságtól kapott információk alapján - felhívja a túrázók figyelmét, hogy a legtöbb turistaösvényeken mély sár nehezíti a járhatóságot, a patakátkelések egyes gázlói az áradó, gyors sodrású kisvízfolyások miatt akár veszélyesek is lehetnek!.

Egyes turista úticélok, a jelzett utakon (mint például Nagy-Hideg-hegy), viszonylag könnyebben megközelíthetőek, de a turista ösvények, a jelzett turistaútak nem fognak kiszáradni a hétvégére! A sáros időben különösen veszélyes helyeket (például Remete barlang) mindenféleképpen kerüljék el még ezen a hétvégén!

A hegyimentő szolgálat ezért arra kéri a túrázókat, hogy:

- Tervezzék meg körültekintően a túrázást a Börzsönyben: a sáros ösvényeken sokkal lassabb a haladás; a patakok áradása miatt lehetséges, hogy a megszokott helyeken nem fognak tudni átkelni!

- Kizárólag magasszárú, a bokát jól tartó túrabakancsban induljanak útnak! Ha lehetséges, a felszerelésüket egészítsék ki túrabottal és/vagy vízhatlan lábszárvédővel!

- Vigyenek magukkal tartalék ruházatot, leginkább túrazoknit, amennyiben elcsúsznának és/vagy átáznának szárazra cserélhessék!

- Mint minden túrázásnál, legyenek felkészülve a váratlan helyzetekre, a telefonjukon legyen offline térkép, rendelkezzenek papíralapú térképpel is, valamint elemlámpával, megfelelő mennyiségű ivóvízzel és élelmiszerrel.

A mélyen átázott, sáros – néhol jelenleg szinte járhatatlan utakon – a sürgősségi szolgálatok, így a hegyimentő szolgálat is sokkal lassabban fog tudni a segítségükre érkezni, amennyiben bajba kerülnek.

A fényképeket Nagy László, az Ipoly Erdő Zrt. munkatársa, az Erdészeti Lapok főszerkesztője bocsátotta rendelkezésünkre. A terepi információkat köszönjük az állami erdőgazdaságnak.


Figyelemfelhívás (2023.05.18.) - Article800 BSM 002

Kiemelt támogatót keresünk!

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot kiemelt támogatót keres, olyan céget vagy magánszemélyt aki egy mentésre alkalmas terepjárót tud adományozni a hegyimentőknek!

OLVASOM

Önkéntesek vagyunk, fizetség nélkül szolgálunk. Minden kiadást a saját zsebünkből fedezünk, eddig nem részesültünk állami támogatásban. Légy jó fej, és segítsd az egyesület működését.




meteoblue