Kiemelt támogatót keresünk! (2023.05.08.) - Article800 BSM 002


Fél éve próbálkozunk több helyen, most a nyilvánossághoz fordulunk: a Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres. A cél az, hogy valaki (autókereskedés, forgalmazó, magánszemély, bárki) adományozzon egy jó terepképességű terepjárót vagy pick-up-ot, amely alkalmas arra, hogy személyeket mentsünk a Börzsönyben.

Jelenleg az egyesületnek nincsen saját autója, a mentésekhez egy magánhasználatú Dacia Duster-t használunk. A 2022-es gyártású Duster Extreme eddig számos bevetésen bizonyította rátermettségét, és sok-sok megmentett/ellátott/megtalált ember tanúsíthatja, milyen remek jármű, de két probléma van vele: a mentésekhez viszonylag kicsi, (a hegyimentők rengeteg felszerelést szállítanak magukkal, bár ez akár kiküszöbölhető egy tető csomagtartóval), illetve a legnagyobb gond vele, hogy ez nem egyesületi jármű! Az autó egy budapesti tagunk tulajdonában és használatában van. Rengeteg esetben indult el a Dacia Duster Budapestről a Börzsönybe éjszaka, de ez nem egy tartható megoldás: sok egyesületi tag lakik Szokolyán, Kismaroson és a környéken, azonban ők nem tudnak mivel indulni a mentésekhez, meg kell várniuk a Budapestről érkező magánhasználatú autót.

Szeretnénk, hogy az egyesületnek legyen egy 0-24 órában bevethető, mentésre készen felszerelt autója Szokolyán. Az egyesületi tagok eddig is rengeteg pénzt költöttek a szükséges eszközök beszerzésére, és a börzsönyi túrázók számos kisebb-nagyobb pénzügyi adományokkal segítették őket. Ahhoz azonban nincsen elegendő anyagi forrásunk, hogy vásároljunk egy (akár használt) jó terepképességű járművet. Az egyesületünk nem kap állami támogatásokat!

Természetesen megpróbáltunk néhány nagyobb autókereskedést felkeresni levélben – jó néhányuk még csak nem is válaszolt, volt olyan kereskedés, aki már támogat más szervezetet, más pedig a tragikus autóipari helyzetre hivatkozva utasította el a megkeresést. Nos, természetesen értjük és érezzük a gazdasági kihívásokat, de hátha mégis van valahol egy megfelelő autó számunkra….
Mivel nem körlevélben érdeklődtünk a kereskedőknél, hanem egyesével küldtünk ki leveleket átlagosan két hetet várva a válaszokra, ilyen formában eléggé hosszúnak tűnik a folyamat és ezért a nagy nyilvánossághoz fordulunk a kérésünkkel: ki hajlandó támogatni a Börzsöny Speciális Mentők egyesületet egy jó terepképességű nagyobb méretű terepjáróval vagy pick-up-al? Természetesen egy használt, de jó állapotú járműnek is örülnénk (komoly felújításra nincsen pénzünk), az egyesület vallásos tagjai imába foglalnák az adományozó nevét, az ateisták felvarrnák még a ruhájukra is, de tényleg borzasztóan hálásak tudnánk lenni.

Egy egyesületi terepjáró segítségével az egyesület képes lesz hatékonyabban és gyorsabban reagálni a Börzsönyi mentési helyzetekre. Hisszük és reméljük, hogy akad Magyarországon is egy olyan filantróp cégvezető/cégtulajdonos vagy magánszemély, aki megengedheti magának, hogy adományozzon nekünk egy autót. Ha akad ilyen, az [email protected] email címen vagy az illetékes tagunknál a +36203694137 telefonszámon érhet el bennünket.

Előre is köszönjük!


Kérdések-válaszok

  • Miért nem az államtól kértek?

    Állami vállalattól kértünk, nem kaptunk. Ha van ötleted melyik állami intézmény adna nekünk viszonylag gyorsan egy terepjárót, akkor kérlek írj.

  • Miért nem dobjátok össze a pénzt rá?

    Már eddig is rengeteg, de rengeteg pénzt dobtunk össze a szükséges felszerelésre... többet nem tudunk. Úgy látjuk, hogy egy tűrhető állapotú használt terepjáró/pickup nagyjából 5 millió forintnál kezdődik.

  • Milyen autó kell?

    A legideálisabb talán a Toyota Hillux, Ford Ranger, Isuzu D-max, Defender vagy más hasonló, illetve bármi ami jó terepképességű nagyobb terepjáró... amiben pl egy hordágyas sérültet nem összehajtogatva kell szállítani.

  • Az autókereskedők nem adnak?

    Elképesztő sok levelet küldtünk ki, gyakorlatilag minden olyan Pest megyei autókereskedésnek amely kínálatában vannak használt/beszámított terepjárók. Ezek közül senki sem még csak nem is válaszolt!


Önkéntesek vagyunk, fizetség nélkül szolgálunk. Minden kiadást a saját zsebünkből fedezünk, eddig nem részesültünk állami támogatásban. Ha nincs is terepjáród amivel támogatni tudsz bennünket, légy jó fej, és segítsd az egyesület működését ahogyan vagy amennyivel tudod:




meteoblue