Súlyos sérült Ördög-hegyen (2024.05.25.) - ordoghegy 20240525 1


A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot szombaton 14:30-kor riasztotta a Pest Megyei Katasztrófavédelem ügyelete, hogy egy férfi bokasérülést szenvedett a Remete-barlang közelében.
A hegyimentők éppen a szokolyai gyereknapi ünnepségen tartottak bemutatót és foglalkozásokat gyerekeknek, de a riasztáskor azonnal elindultak a Remete-barlang felé. A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálattal egyidejűleg elkezdte a vonulást a Kismarosi Önkéntes Tűzoltóság és a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóság is, akik szintén gyereknapi ünnepségeken tartottak foglalkozásokat, valamint Vácról is riasztásra került egy hivatásos tűzoltó egység.

A 12-es főút Dömösi átkelő magasságába először a nagymarosi és kismarosi egységek érkeztek meg, akik gyalog a völgyön keresztül elkezdték a sérült megközelítését a Sárga Ω jelzés felé, majd később követték őket a kiérkező hegyimentők és váci hivatásos egységek is.

A sérülthöz először érkező nagymarosi és kismarosi önkéntes egységek megállapították, hogy a középkorú férfinak nyílt bokatörése van. A kiérkező hegyimentőkkel és váci hivatásos tűzoltókkal sikerült a sérültet stabilizálni és a szállításhoz előkészíteni.

Súlyos sérült Ördög-hegyen (2024.05.25.) - ordoghegy 20240525 2

A helyszínen a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat a speciális UT200 kerekes hegyimentő hordágyat rakta össze és a Sárga Ω jelzésen elkezdték a sérült szállítását. A mentést nehezítette, hogy a térségben eleredt az eső és az ösvények még csúszósabbá váltak, majd valamivel később az időjárás viharossá vált és jégeső is elkezdett esni.

Súlyos sérült Ördög-hegyen (2024.05.25.) - ordog hegyi rescue map

A Nagymarosi- és Kismarosi Önkéntes Tűzoltóságok, a Váci hivatásos tűzoltók és a Börzsönyi Hegyimentők a rendkívüli időjárásban és nehéz terepen közös erőfeszítéssel vitték el a sérültet a Remete-völgyig majd azon keresztül le a 12-es főútra, előtte azonban még a vasúti síneken is át kellett szállítani a sérültet, majd egy nagyon meredek vaslépcsőn az útra, ahol az Országos Mentőszolgálat vette át a sérült férfit és a Váci kórházba szállította további ellátásra.

Súlyos sérült Ördög-hegyen (2024.05.25.) - ordoghegy 20240525 4




meteoblue