Az ország egyik legnépszerűbb kirándulóhelyének látványossága a Királyrét fölé magasodó Vár-hegyen 2020-ban épült, körpanorámás kilátó.
A 2020 őszén átadott, az Ipoly Erdő Zrt. és a Magyar Természetjáró Szövetség által a „Gyalogszerrel felfedezni a Börzsöny turisztikai termékkínálatát” pályázat részeként megvalósított kilátót a 359 m magas Vár-hegy tetején létesítették. A hegyen a késő bronzkorban kisebb magaslati telep állt, a 12-13. században pedig egy árokkal és sánccal határolt földvár lehetett itt. Az előkerült leletek szerint a hegycsúcs stratégiai jelentőségű volt, hiszen tökéletesen be lehet látni róla a lent elterülő vidéket, tartósan nem is lakták a területet. Ugyanezért lehetett tökéletes a helyszín egy kilátónak is, azzal a különbséggel, hogy erről nem az ellenséget, hanem a Börzsöny hegyeit kémlelhetjük.

A csonka gúla formájú, fa szerkezetű torony kilátószintje 15 méteres magasságban van, ahonnan már kényelmesen átlátunk a fák lombkoronája felett. Van is mit nézni, hiszen csodálatos körpanoráma tárul fel előttünk. Rálátunk a Magas-Börzsöny ikonikus hegyeire: a Csóványos, a Nagy-Hideg-hegy és a Magas-Tax is beazonosítható. Déli irányban a Börzsönyön túl feltűnnek a Visegrádi-hegység vonulatai, és jól kivehető a Naszály jellegzetes alakja. Tiszta időben megpillanthatjuk a Cserhát lankáit és a Karancsot, sőt, szerencsés esetben még a Mátrát is. A hegységek, csúcsok beazonosításához sok segítséget kapunk a minden irányban kihelyezett, képes információs táblákról.

A fenyőből és tölgyből épült kilátó első két szintjén pihenőpadokon fújhatjuk ki magunkat, amíg felérünk a 90 lépcsőfokon. A kilátó tetején egy meteorológiai állomás és egy webkamera is helyet kapott.
Megközelítés
Királyrét központi részétől több irányból is megközelíthetjük a kilátót.
Észak felől a P, majd P▲ jelzést követve érjük el az építményt (1 km, 83 m szint).
Dél felől a S▲, Z▲ útvonalon sétálhatunk fel a kilátóhoz. Egy idő után a két ▲jelzés szétválik, de mindkét útvonal nagyjából azonos távot és szintet jár be (1,4 km, 99 m).
Részletes leírás és még több információ a Természetjáró.hu-n és a Természetjáró appban >>>


Királyréthez kapcsolódó hírek

 • Várhegy 359 m (2022.11.05.) - 20240211 mentes

  Csóványoson rekedt egy túrázó

  A Csóványoson készült sátorozni vasárnap délután egy budapesti fiatalember, a hegyimentő szolgálat hozta le.

 • Helix Universal Stretcher UT2000

  Új hegyimentő hordágy

  Egy magántámogatónak köszönhetően megvásárolhattunk egy speciális hegyimentő hordágyat.

 • Várhegy 359 m (2022.11.05.) - 111A4632k

  Pest Vármegye főispánja a hegyimentőknél

  Pest Vármegye Védelmi Bizottságának elnökeként Dr. Tarnai Richárd főispán hivatalos látogatáson járt a hegyimentőknél