The attraction of one of the country's most popular hiking spots is the panoramic lookout tower built in 2020 on Castle Hill, rising above Királyrét.
Delivered in the fall of 2020, the lookout was established on top of the 359 m high Vár-hegy by Ipoly Forest Co. and Hungarian Hikers Association as part of the "Exploring the touristic product range of Börzsöny on foot" tender.
A hegyen a késő bronzkorban kisebb magaslati telep állt, a 12-13. században pedig egy árokkal és sánccal határolt földvár lehetett itt. Az előkerült leletek szerint a hegycsúcs stratégiai jelentőségű volt, hiszen tökéletesen be lehet látni róla a lent elterülő vidéket, tartósan nem is lakták a területet. Ugyanezért lehetett tökéletes a helyszín egy kilátónak is, azzal a különbséggel, hogy erről nem az ellenséget, hanem a Börzsöny hegyeit kémlelhetjük.

A csonka gúla formájú, fa szerkezetű torony kilátószintje 15 méteres magasságban van, ahonnan már kényelmesen átlátunk a fák lombkoronája felett. Van is mit nézni, hiszen csodálatos körpanoráma tárul fel előttünk. Rálátunk a Magas-Börzsöny ikonikus hegyeire: a Csóványos, a Nagy-Hideg-hegy és a Magas-Tax is beazonosítható. Déli irányban a Börzsönyön túl feltűnnek a Visegrádi-hegység vonulatai, és jól kivehető a Naszály jellegzetes alakja. Tiszta időben megpillanthatjuk a Cserhát lankáit és a Karancsot, sőt, szerencsés esetben még a Mátrát is. A hegységek, csúcsok beazonosításához sok segítséget kapunk a minden irányban kihelyezett, képes információs táblákról.

A fenyőből és tölgyből épült kilátó első két szintjén pihenőpadokon fújhatjuk ki magunkat, amíg felérünk a 90 lépcsőfokon. A kilátó tetején egy meteorológiai állomás és egy webkamera is helyet kapott.
Megközelítés
Királyrét központi részétől több irányból is megközelíthetjük a kilátót.
Észak felől a P, majd P▲ jelzést követve érjük el az építményt (1 km, 83 m szint).
Dél felől a S▲, Z▲ útvonalon sétálhatunk fel a kilátóhoz. Egy idő után a két ▲jelzés szétválik, de mindkét útvonal nagyjából azonos távot és szintet jár be (1,4 km, 99 m).
Tovább olvasom a Természetjáró Magazinban >>>

sorry, this article has only been partially translated into English


    Our news regarding Kiralyret