Kidőlt veszélyes fák Csóványos-Hangyásbérc között (2023.05.07.) - 20230506 okt 1


Hetek óta terveztük, a mostani hétvégi időjárás pedig már lehetővé tette, hogy az OKT útvonalán Hangyásbérc-Csóványos között eltávolítsuk a kidőlt fákat. Ezek a fák a márciusi-áprilisi viharokban dőltek ki az erős szél hatására, és némelyikük veszélyt jelentettek a túrázókra vagy akadályt jelentettek a túraútvonalon. A Börzsöny Speciális Mentő Egyesület az eseteket már korábban naplózta és egyeztette az Ipoy-Erdő Zrt.-vel, de az időjárás nem volt alkalmas (vagy egyéb beavatkozások miatt nem volt rá időnk) a mentesítési munkálatokra amikor aktív szolgálatot láttunk el a Börzsönyben.

Néhány fa gyökereiből kidőlt, és más fának csak gyengén támaszkodott, bármikor lezuhantak volna, míg mások már teljesen kidőlve akadályozták a túra útvonalát. Az egyesület faápoló szakembere gondosan értékelte a helyzetet, és csak azokat a fákat távolította el, amelyek valóban veszélyt jelentettek vagy már csak rönkként képeztek akadályt az ösvényeken.
Néhány esetben a faápoló kollégánk megállapította, hogy a kidőlt fa erősen nekitámaszkodik más erős fáknak, és nem jelentenek veszélyt, ezeket a meghagyták a helyükön.

Az Országos Kék Túra egy népszerű túraútvonal a Börzsöny hegységben, amely rengeteg természeti látnivalót kínál. A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat nem csak vészhelyzeti mentéseket végezz, hanem igyekszik aktívan részt venni úgy a természetvédelmi munkában mint az erdészet turisztikai tevékenységében, biztonságossá téve a túraútvonalakat, hogy a túrázók biztonságosan élvezhessék a Börzsöny varázslatos szépségét.


Kidőlt veszélyes fák Csóványos-Hangyásbérc között (2023.05.07.) - Article800 BSM 002

Kiemelt támogatót keresünk!

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot kiemelt támogatót keres, olyan céget vagy magánszemélyt aki egy mentésre alkalmas terepjárót tud adományozni a hegyimentőknek!

OLVASOM

Önkéntesek vagyunk, fizetség nélkül szolgálunk. Minden kiadást a saját zsebünkből fedezünk, eddig nem részesültünk állami támogatásban. Légy jó fej, és segítsd az egyesület működését.




meteoblue