Figyelemfelhívás (2023.12.01.) - bsm winter fb


Szombat délelőtt újabb vegyes halmazállapotú csapadékmező vonul át a Börzsöny felett, hó, havaseső, ónos eső egyaránt előfordulhat. A Börzsönyben a talaj rendkívül átázott, sok helyen nehezen járható a terep a vastag és átázott latyakos hóban, ami szombaton és vasárnap újra fagyhat a Magas-Börzsönyben. Az alsóbb szinteken vastag vizes hó található és alatta sár vagy jég.

Szombaton körülbelül 17-18 órától vasárnap reggelig/délelőttig a Börzsöny egyes részein erős széllökésekre kell számítani, amelyek elérhetik az akár a 80-90 km/órás sebességet. Az erős szél és felázott talaj fakidőlését okozhat.
A csütörtök éjszakai tartós ónos eső hullás miatt, a pénteki lassú olvadás ellenére, gally- és ágtörések is nehezíthetik a turistaútak járhatóságát.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat azt javasolja a börzsönyi kirándulóknak, hogy a kirándulásukat a nehezebb terepnek megfelelően tervezzék meg, valamint a vasárnapi kirándulások előtt tájékozódjanak az adott terület időjárási viszonyairól – a Börzsönyben előfordulhat, hogy míg egyes területein tombol a szélvihar máshol sokkal kevésbé érezhető.

Továbbá, az időjárástól függetlenül szeretnénk emlékeztetni minden kirándulót, hogy a téli időszakban ne induljanak el túl későn és felkészületlenül (városi ruházatban) a népszerű börzsönyi kirándulóhelyekre, csak azért, hogy a havat megcsodálják. Nagy-Hideg hegy és Csóványos nem azok a helyek, ahová csak úgy fel lehet sétálni ebéd után a gyerekekkel, anélkül, hogy éjszakai túrázásra készülnénk. A Börzsöny legtöbb részén a téli időszakban is túrázásra kell felkészülni, ennek megfelelő ruházattal és felszereléssel lehet nekiindulni.
A BAKANCSRA, MEGFELELŐ RUHÁZATRA, VÍZRE, ÉLELMISZERRE, CUKORRA, ELEMLÁMPÁRA, TÉRKÉPRE (ha telefonon van akkor offline!) mindig alap felszerelésként kell tekinteni, télen pedig nagyon fontos még a HÓMACSKA és IZOLÁCIÓS FÓLIA.

Télen lassabb a haladás, korábban sötétedik, az időjárás is szélsőségesebb, ugyanúgy kell figyelni a megfelelő hidratációra, számos szempontot érdemes figyelembe venni. Kérjük, hogy olvassa el a részletes TÉLI TÚRÁZÁSI TANÁCSAINKAT .

A figyelemfelhívás Nagy László, az Ipoly Erdő Zrt. munkatársának, az Erdészeti Lapok főszerkesztőjének előzetes információi alapján készült.




meteoblue