FIGYELMEZTETÉS (2023.12.07.) - bsm winter fb


Csütörtök reggel jelentős havazás volt a Börzsöny térségében is. A havazás hatására a talaj felázott és rengeteg a fakidőlés. Az erdészeti utak és számos turistaút is járhatatlan a hó, hólé, sár és kidőlt fák miatt. Jelentős veszélyt jelentenek a fagy/hó hatására hirtelen kidőlő fák, leszakadó faágak.

Az Ipoly-Erdő Zrt. 2023. 12. 07. 13:00 órakor figyelmeztetést adott ki, miszerint „Kifejezetten megkérjük a téli erdőben kirándulni vágyó turistákat, az autóval közlekedőket tekintettel a hirtelen lehullott hó mennyiségére, hogy testi épségük védelme érdekében erdei túráikat, utazásaikat halasszák el, további tájékoztatásig lehetőleg NE INDULJANAK ÚTNAK”

A csütörtök délután elérhető időjárás előrejelzések alapján a Börzsöny területén a jövő hét elejéig megmarad a hideg időjárás, hétfőtől melegedés és olvadás várható.

A hétvégére nagyobb teljesítménytúrák vannak tervezve a Börzsönyben, és valószínűleg számos látogató tervezi megnézni a behavazott Börzsönyt. Amennyiben az IPOLY-ERDŐ Zrt más tájékoztatást nem tesz közzé addig, szeretnénk figyelmeztetni a túrázókat, hogy az alábbi potenciális jelenségek/veszélyek várhatóak a Börzsönyben a hétvégén:

- LESZAKADÓ FAÁGAK, KIDŐLT FÁK
- MEGÁRADT PATAKOK
- JELENTŐSEN MEGNÖVEKEDETT MENETIDŐ
- ELCSÚSZÁS VESZÉLYE
- ELTÉVEDÉSE VESZÉLYE
- HIPOTERMIA VESZÉLYE

Továbbá, a jelenlegi időjárástól függetlenül szeretnénk emlékeztetni minden kirándulót, hogy a téli időszakban ne induljanak el túl későn és felkészületlenül (városi ruházatban) a népszerű börzsönyi kirándulóhelyekre, csak azért, hogy a havat megcsodálják. Nagy-Hideg hegy és Csóványos nem azok a helyek, ahová csak úgy fel lehet sétálni ebéd után a gyerekekkel, anélkül, hogy éjszakai túrázásra készülnénk. A Börzsöny legtöbb részén a téli időszakban is túrázásra kell felkészülni, ennek megfelelő ruházattal és felszereléssel lehet nekiindulni.

A BAKANCSRA, MEGFELELŐ RUHÁZATRA, VÍZRE, ÉLELMISZERRE, CUKORRA, ELEMLÁMPÁRA, TÉRKÉPRE (ha telefonon van akkor offline!) mindig alap felszerelésként kell tekinteni, télen pedig nagyon fontos még a HÓMACSKA és IZOLÁCIÓS FÓLIA.
Télen lassabb a haladás, korábban sötétedik, az időjárás is szélsőségesebb, ugyanúgy kell figyelni a megfelelő hidratációra, számos szempontot érdemes figyelembe venni. Kérjük, hogy olvassa el a részletes TÉLI TÚRÁZÁSI TANÁCSAINKAT .

Kérjük, lehetőleg ne autóval közelítsék meg a börzsönyi kirándulóhelyeket, és semmifeléképpen se parkoljanak az erdészeti utak mentén, hanem csak kijelölt parkolóhelyeken. Az utak mentén fák dőlhetnek a gépjárművekre, a bekötő utakon lévő parkolással ráadásul akadályozhatják a sürgősségi járműveket.




meteoblue