Összeszedtünk néhány alapvető túrázási tanácsot az őszi/téli időszakra, hogy felkészült legyél a téli túrázásra. A Börzsöny nem az Alpok vagy a Kárpátok, de tapasztalataink alapján sokan annyira alábecsülik, hogy a legalapvetőbb felkészülés nélkül vágnak neki a börzsönyi túrázásnak. Reméljük már elolvastad az általános túrázási tanácsokat, és már teljesen tisztában vagy vele, hogy a BAKANCSRA, MEGFELELŐ RUHÁZATRA, VÍZRE, ÉLELMISZERRE, CUKORRA, ELEMLÁMPÁRA, TÉRKÉPRE (ha telefonon van akkor offline!) teljesen alap felszerelésként kell tekintened, télen pedig legyen nálad még IZOLÁCIÓS FÓLIA, HÓMACSKA és esetleg egy síp.
A legfontosabb azonban a túra megtervezése, azaz úgy készülj fel egy útra, hogy utánanézel milyen nehéz, milyen hosszú és megpróbálod kiszámolni, hogy a te tempódban ezt mennyi idő alatt tudod megtenni. Természetesen mindig számolj rá jócskán némi időt, mert akár az elfáradás vagy akár egy szép virág vagy fa fényképezése is észrevétlenül meg fogja hosszabbítani az időt, és lehet, hogy már csak akkor veszed észre amikor rád sötétedik. Nézzük most a télre – bár igazából már ősztől egészen tavaszig - jellemző kihívásokat:


Télen korán sötétedik!

Ha nem szeretnél sötétben bóklászni, számolj azzal, hogy télen nagyon korán sötétedik, a völgyekben pedig talán még korábban. Jól gondold át, hogy hová készülsz, mennyi időre van szükséged! Indulj el korán, és ha csak nem kifejezetten az éjszakai túrázás a terved akkor eszedbe se jusson ebéd után még elindulni Nagy-Hideg hegyre havat nézni. Ha nem vagy gyakorlott az éjszakai túrázásban, a pszichés hatások mint az ijedség, félelem, pánik rontani fognak a helyzeteden.

Télen lassabban haladsz!

Akár a hó vagy a jég miatt vagy akár a sár miatt, de mindenféleképpen lassabban fogsz haladni. Amikor megtervezed a túrádat, mindenféleképpen a szokottnál hosszabb menetidővel számolj. Ha még nincs is hó, jellemző a patatok jelenős megáradása is, amely nagyobb kitérőkre kényszeríthet utad során.

Hóban eltűnnek az ösvények!

Még a nagyon rutinos, Börzsönyt jól ismerő túrázóknak is kihívást jelenthet a behavazott Börzsöny. A hó belepi a kitaposott ösvényeket, esetleg a zúzmara, a hófúvás eltünteti a fára festett turistajelzéseket! Használj térképet, használj GPS-t de mindenféleképpen letöltött, offline térképekkel! Próbálj a feltételezett turista ösvényen maradni és ne próbálj átvágni/rövidíteni, hacsak nem ismered 100 százalékosan a terepet: lehet, hogy ahol lépkedsz éppen csak 10-30 centis a hó, de beleléphetsz egy hóval befújt mélyebb gödörbe vagy árokba. A bokád fogja bánni!

Télen hideg van!

A sportcipő, városi bakancs, pamut nadrág és egyéb hasonló öltözet viselése egy téli börzsönyi túrán nagyban növeli az esélyeidet, hogy hegyimentőkkel találkozz! Természetesen örömmel találkozunk minden túrázóval, de lehet, hogy jobban örülnél, ha teázva beszélgetnénk Nagy-hideg hegyen és nem hipotermiás állapotban vonszolnánk hosszan egy hordágyon, mert ha nagy a hó akkor még a terepjárókkal sem tudunk bárhová eljutni. Vízálló bakancs, vízálló nadrág, téli túra(!) kabát, aláöltözet: ez a minimum, amivel el kell indulnod a Börzsönybe! A „csak gyorsan felsétálok a gyerekkel szánkózni Nagy-Hideg hegyre” sem indok, hogy melegítőbe és sportcipőbe indulj neki! Lehetőleg legyen nálad váltó zokni, hidd el, jól jöhet!

Télen is kiszáradsz!

Igyál sokat! Természetesen vizet, és egyáltalán nem tanácsoljuk télen az alkohol fogyasztását túrázás közben, mert növeli a kihűlés kockázatát! Ellenben a legmodernebb ruhák is a saját testhődet használják fel ahhoz, hogy melegen tartsanak, de ehhez a testednek párologtatnia kell, és sokkal kevesebbet fog, amennyiben nem iszol elég folyadékot! Télen ugyanannyit kell inni, mint nyáron, túrázás közben erre kiemelten kell figyelni. Soha, de soha ne igyál alkoholt vagy ne itass alkoholt azzal, aki hipotermiás, azaz elkezdődött a kóros lehűlése! Az alkohol kitágítja az ereket (ezért a bizsergő meleg érzés) de ez egyben azt jelenti, hogy a kitágult végtagi ereken keresztül áramló vér jobban fog hűlni és felgyorsítja a létfontosságú szervek kihűlését. A szervezeted nem véletlenül csökkenti le a végtagokra, arcra jutó vérmennyiségét, ő tudja, hogy védenie kell a létfontosságú szerveidet, ne nehezítsd meg a dolgát!

Fák dőlhetnek ki

amikor erős szél fúj az erdőben, valamint vastag ágak szakadhatnak rád, súlyos sérüléseket okozva. Ősz és kora nyár között ne túrázzál a Börzsönyben azokon a napokon amikor az időjárás előrejelzése erős szelet jósol. A Börzsöny legtöbb területén vékony a talajréteg, a fák könnyeden kidőlnek. A megfagyott vagy elkorhadt vastag ágak is könnyen letörhetnek, talán pont feletted.


Tapasztalatod és igényeid szerint készülj fel bármi mással is, pár esbit kockával és egy csajkával bárhol jól esik egy teát főzni, mi csak az alapvető tudnivalókat írtuk le. Természetesen vannak olyanok, akik télen is keresztbe futják a Börzsönyt technikai ruhában, ez a cikk nem nekik készült.

Mivel az alacsonyan fekvő területeken Magyarországon már ritka a hó, nagyon sok ember jön el télen a Börzsönybe havat nézni, és nem kifejezetten túrázni. Szeretnénk figyelmeztetni azokat, akik kevésbé ismerik a Börzsönyt, hogy Nagy-Hideg hegy és Csóványos nem kifejezetten azok a helyek, ahová csak úgy felkészületlenül fel lehet sétálni télen, hanem túrázásra kell felkészülni a fentiek szerint!

További kérésünk, hogy hagyjátok szabadon az utakat, vigyázzatok hová parkoltok! Ne álljátok el autókkal az utakat, az erdészeti utak kereszteződéseit, a sorompókat! Ha éppen járművekkel sorban álltok valamelyik parkoló irányába, húzódjatok le minél inkább az út szélére, hogy a sürgősségi járművek el tudjanak haladni! A havas hétvégéken inkább a börzsönyi kisvasutakkal közlekedjetek mert túlterhelődnek a parkolók és az utak!

Ha látjátok a sürgősségi autókat nagy sebességgel közlekedni az erdészeti utakon nem kell aggódnotok, le fognak lassítani mellétek érve és óvatosan haladnak át, de biztosak lehettek benne, hogy nem kedvtelésből száguldoznak, hanem éppen elindultak megmenteni valakit!

Cikksorozatunk a témában:
TÚRÁZÁSI TANÁCSOK A BÖRZSÖNYBEN
TÉLI TÚRÁZÁSI TANÁCSOK A BÖRZSÖNYBEN
SEGÉLYHÍVÁS A BÖRZSÖNYBEN
VILLÁMLÁS, VIHAR
GPS NAVIGÁCIÓ


 • Hegycsúcs, menedékház
  Téli túrázási tanácsok a Börzsönyben (2023.11.23.) - nagyhideghegy800

  Nagy-hideg hegy

  Magasság864 tfm
  HolNHH

  A Nagy-Hideg-hegy a Börzsöny harmadik legmagasabb hegye a 864 méteres magasságával.

  Nagy-hideg hegy
 • Túrázás
  Téli túrázási tanácsok a Börzsönyben (2023.11.23.) - turaki

  Királyrét - Csóványos - Nagy-Hideg-hegy

  Óra7
  NehézségKözepes
  Táv19,2 km

  Egynapos hétvégi körtúra a fővároshoz legközelebb eső 900-as csúcsra és a Magas-Börzsöny vadregényes, kárpáti erdőtájára.

  Kék kereszt
 • Túrázás
  Téli túrázási tanácsok a Börzsönyben (2023.11.23.) - maps800440

  Még több túra és hely

  Itt még több túra útvonalat és börzsönyi helyet találsz összegyűjtve

  Börzsöny