Túrázók tévedtek el a Börzsönyben (2023.12.09.) - muholdkapcs 23dec


A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot késő délután riasztotta a Pest Vármegyei Rendőrség ügyelete, hogy két túrázó eltévedt a Börzsönyben. A hegyimentő szolgálat ügyeletesének sikerült még felvennie a kapcsolatot a túrázókkal, akik elmondták, hogy Nagy-Hideg-hegy felől indultak el Kisinóc irányába, de rájuk sötétedett, nincsen fejlámpájuk és nem tudják merre kell menni. A telefonjukon nem volt offline térkép és nem is volt megfelelően feltöltve.

Mivel az első hívás a 112 segélykérő számon érkezett, sikerült azonosítani a segélykérés pillanatában sugárzott GPS koordinátát és megállapította, hogy a Sárga + útvonalon tartózkodnak a Mária út közelében. A hegyimentő szolgálat ügyeletes kérte a túrázókat, hogy maradjanak ott, ahol vannak. A Nagy-Hideg-hegyen állomásozó hegyimentő egységből két hegyimentő gyalog indult a nyomukba míg a szolgálati autóval Kóspallag felől kerülve indult el Kisinóc irányába ahogy a Váci Rendőrkapitányság járőrei is. A segélykérőkkel közben teljesen megszakadt a kapcsolat mivel lemerült a telefonjuk.

A nehéz terep miatt a hegyimentő egységek lassan értek a helyszínre és a megadott koordinátákon nem találták meg a segélykérőket. A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat ügyeletese ekkor már segítséget kért a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóságtól is, hogy kiterjesszék a keresést nagyobb területre, de közben Kisinóc-Érsék tisztás közötti műúton a hegyimentő szolgálat terepjárós egysége találkozott egy terepfutóval, aki hasznos információkat adott. Az elbeszélése alapján találkozott az eltévedt párral, adott nekik egy fejlámpát és útba igazította őket. Az időpontok alapján az eltévedt túrázók alig 15 perccel a hegyimentők érkezése előtt elindultak Kisinóc irányába így elkerülve a gyalogos egységünket. A térségben annyira rossz a térerő ellátottság, hogy a hegyimentő egységek is csak műholdas kapcsolaton tudtak kommunikálni a Cat S75 telefonok segítségével.

A segítséget kérő hozzátartozója közben elindult gyalog Kisinócról a Sárga+ útvonalon és rövidesen találkoztak az eltévedtekkel, ahogy a helyszínre érkező hegyimentő és rendőri egységekkel is.

A túrázók jó állapotban voltak, orvosi segítségre nem volt szükség és Kisinóctól már saját gépjárművükkel hozzátartozóik kíséretében tudtak távozni.

Köszönjük a terepfutónak, aki útbaigazította az eltévedteket és fejlámpával látta el őket, ahogy a rendőrség és a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóság segítségét.
Továbbra is felhívjuk a kirándulók figyelmét, hogy körültekintően tervezzék meg a börzsönyi túráikat és gondoskodjanak megfelelő felszerelésről: TÉLI TÚRÁZÁSI TANÁCSAINK .
meteoblue