Szeles idő lesz Karácsony előtt (2023.12.22.) - tajekoztato20231222 1


Kiváló programlehetőség a karácsonyi készülődés helyett a Börzsönyben túrázni, de meglehetősen kellemetlen időjárás ígérkezik a szenteste előtti napokban a Börzsöny nagy részén. Péntek reggel Nagy-Hideg hegy téréségénen az alapszél körülbelül 20-30 km/óra sebességű, a széllökések azonban sokkal erősebbek és hasonló körülmények vannak a Csóványoson is.

A délután folyamán a szél jobban felerősödik, a Csóványoson és Nagy-Hideg hegyen a széllökések elérhetik a 90 km/órát. A jelenlegi előrejelzések alapján az erős széllökések csak szombat és vasárnap éjszaka fognak némileg csillapodni, de a kellemetlen időjárás egészen hétfő délutánig megmaradhat a Börzsöny különböző részein, különösen a nyugatnak és észak-nyugatnak jobban kitett területeken.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat arra figyelmeztet, hogy az erős szél megnehezíti a haladást és tájékozódást, a túraidő jelentősen hosszabb lehet. Az erős szél által sajnos újabb fák fognak kidőlni a Börzsönyben, amelyek szintén lassúbb haladást jelentenek, elzárhatnak ösvényeket. A kidőlő fák és leszakadó faágak közvetlen veszélyt jelentenek a túrázókra. Számos patak továbbra is meg van áradva, ami szintén kitérőkre kényszerítheti a túrázókat. Rengeteg ösvény csúszós vagy a sár vagy még a jég miatt.

Szombaton nagyobb mennyiségű újabb csapadék várható. Nagy részt eső és havaseső, a magasban vizes hó ami a sáros jeges olvadt havas részekre esik. A teljesen felázott talajon a viharos széllökésekben nagy a fakidőles veszélye, egyes helyek kifejezetten veszélyesek. A gyors olvadás és az újabb csapadék tovább növeli a patakok így is magas vízszintjét.

Az elmúlt héten sok túrázó beszámolóját lehetett olvasni a közösségi médiás csoportokban, hogy a kidőlt fák és megáradt patakok súlyosan hátráltatták a haladásukat. Az Ipoly-Erdő Zrt. közleményében külön kitért a Csarna völgyére, mint különösön balesetveszélyes hely.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat azt tanácsolja a kirándulóknak, hogy december 26-ig ne látogassák a Börzsönyt, különösen a magasabban fekvő vagy a szélnek jobban kitett területeken. A Börzsönyben jellemzően jelenleg nincsen szánkózásra alkalmas hó, és bár szombaton az erős szél mellett előfordulhat havazás is, hétfőtől a magasabban fekvő területeken is +7 C jeleznek előre a meteorológiai szolgálatok.

A túrázóknak javasoljuk, hogy tájékozódjanak alaposan, helyspecifikusan a tervezett túra útvonal időjárásáról és körülményeiről, valamint tapasztalataikról számoljanak be tárgyilagosan a szokásos börzsönyi csoportokban.

A figyelemfelhívás Nagy László, az Ipoly Erdő Zrt. munkatársának, az Erdészeti Lapok főszerkesztőjének előzetes információi alapján készült.

Továbbra is felhívjuk a kirándulók figyelmét, hogy körültekintően tervezzék meg a túráikat és gondoskodjanak megfelelő felszerelésről: TÉLI TÚRÁZÁSI TANÁCSAINK .




meteoblue