A Naszályon mentettek a börzsönyi hegyimentők (2023.12.21.) - 20231221 naszaly1


Az Országos Mentőszolgálat csütörtökön késő délután riasztotta a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot egy a Naszály csúcs közelében lévő sérülthöz. A szokolyai bázisról a riasztást követően húsz perccel később már a helyszínre is indult három hegyimentő, akik a Felső-Kútvölgyi út végén találkoztak az OMSZ munkatársaival onnan pedig gyalog indultak a sérültért.

A hegyimentő szolgálat ügyeletese telefonon felvette a kapcsolatot a segélykérőkkel, és megtudta, hogy a háromfős társaság a Naszályon túrázott, de a nagyon csúszós ösvényen egyikőjük megcsúszott és kificamodott a válla. A nehéz terepen a túratársai nem tudták lesegíteni, ezért a 112-t tárcsázták segítségért.

A hegyimentő egység és a mentőszolgálat munkatásai 18:44 órakor a helyszínre érkeztek. A sérült férfi egy sportcipőben csúszott el a Naszály csúcsra vezető sárga háromszög jelzésen, a ruházatuk sem volt megfelelő a terepet és az időjárási körülményeket tekintve.

A mentősök megállapították, hogy a sérült férfi sérülései súlyosak és már elkezdődött a kóros kihűlése is, azonban sikeresen stabilizálták az állapotát. A hegyimentők és a mentősök együtt gyalog vitték le a sérültet a mentőautóhoz, ahonnan mentőautóval szállították tovább a váci kórházba súlyos vállsérülések és hipotermia miatt.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatnak ez volt a 2023. évben a 69. sorszámú beavatkozása és a fiatalember a negyvenhetedik ellátott/megmentett/megtalált személy.

Továbbra is felhívjuk a kirándulók figyelmét, hogy körültekintően tervezzék meg a túráikat és gondoskodjanak megfelelő felszerelésről: TÉLI TÚRÁZÁSI TANÁCSAINK.
meteoblue