A Börzsönyt hazánk legnagyobb összefüggő erdőtakarója borítja, és a hegységben 8-900 méteres csúcsok találhatóak. Bár nem beszélhetünk igazi magashegyi környezetről, ne felejtsük el, hogy a Börzsöny egy vulkánikus hegység. A meredek gerincek, bércek, hegyoldalak, hegyközi medencék, jellemezte vadregényes táj, egy bonyolult fejlődésű ősvulkán együttesének maradványa. A terep változatossága számos veszélyt rejt a gyakorlatlan vagy felkészületlen túrázóknak.
A Kárpátok közelsége, a relatív északi földrajzi helyzet, a tengerszint feletti magasság növekedésével csökkenő hőmérsékletek, a fagyzugos szűk völgyek, az uralkodó széliránynak kitett meredek gerincek stb., itt is a középhegységeinkre jellemző, hazánk átlagos éghajlatánál hűvösebb, csapadékosabb hegyvidéki klímát eredményezik.
Amennyiben egy tanösvényinél nagyobb túrára indul a Börzsönybe, ezért nagyon fontos a megfelelő felkészülés és a megfelelő felszerelés!
A legfontosabb a felkészülés! Amennyiben nem szeretnénk a Börzsönyben éjszakázni, vagy a hegyimentőkkel túrázni éjszaka ? a túránkat úgy tervezzük meg, hogy legkésőbb egy órával napnyugta előtt lakott területre érjünk! Az erdőben este sokkal gyorsabban sötétedik, mint ahogyan azt városi környezetben megszoktuk, és a levegő is sokkal gyorsabban és jobban lehűl.
Összeszedtük a legfontosabb kellékeket és hasznos tanácsokat, amennyiben valaki túrázni indul a Börzsönybe:


 • Bakancs

  A magas-Börzsöny bokaficamító terep, ne induljunk neki sportcipőben, szandálban vagy papucsban (láttunk már ilyet).

 • Ivóvíz

  Kevés a vízvételezési lehetőség, legalább fejenként másfél literes ivóvíz legyen nálunk! Télen a megfelelő hidratálás ugyanolyan fontos mint nyáron! A kiszáradás a hipotermia kialakulását jelentősen felgyorsítja!

 • Cukor

  Valamint csokoládé, akár zabszeletes táplálékkiegészítők, vitaminok. Bonyolult kémiai folyamatok és ideg-izom ingerület átvitelek kellenek ahhoz, hogy izmainkat működtessük. Úgy az izotóniás mint az izometriás izom összehúzódáshoz szénhidrátok kellenek. Amikor elfáradunk, nagy fájdalmat érzünk a lábainkban pihenjünk, együnk csokit vagy táplálékkiegészítőket.

 • Térkép

  Legyen nálunk papír alapú térkép is, ne csak telefonos applikáció. Az applikáció esetében pedig figyeljünk arra, hogy mindenféleképpen offline térképpel rendelkezzen. Azt se felejtsük el, hogy minél tovább használjuk navigációra a telefont, annál gyorsabban fog merülni, így egész napos túrához vigyünk egy powerbankot is.

 • Kiegészítő ruházat

  Nyáron is figyeljünk arra, hogy megfelelő kiegészítő ruházatot vigyünk arra az esetre ha eleredne az eső, vagy ha valamilyen okból ránk sötétedne! Télen pedig figyeljünk a váltóruhára, de minimum tartalék zoknira!

 • Elemlámpa

  Akkor is, ha nem tervezzünk éjszaka túrázni, könnyen másképpen alakulhatnak a dolgok és vészhelyzetben jól fog jönni az elemlámpa.


És a végére még néhány hasznos tanács: ha egyedül túrázol, mindig legyen valaki a környezetedben, akit beavatsz a terveidről: hol fogsz kirándulni, nagyjából mi az útvonalad és mikor érsz vissza. Ha bajba kerülsz ez sokat segít: valaki tud róla, hogy bajban vagy és tudni fogjuk, merre keressünk. Ha több napra mész a Börzsönybe és valamelyik erdei parkolóban hagyod a kocsit, csak hagyjál egy cetlit a szélvédő mögött, hogy elmentél kirándulni és melyik nap érsz vissza. Így nem aggódunk feleslegesen ha látjuk az autódat napok óta ugyanazon a helyen, valamint tudnánk róla, hogy bajban vagy ha a megadott dátum után is ott van még az autód.

Cikksorozatunk a témában:
TÚRÁZÁSI TANÁCSOK A BÖRZSÖNYBEN
TÉLI TÚRÁZÁSI TANÁCSOK A BÖRZSÖNYBEN
SEGÉLYHÍVÁS A BÖRZSÖNYBEN
VILLÁMLÁS, VIHAR
GPS NAVIGÁCIÓ


Túrázási tanácsok a Börzsönyben (2022.11.09.) - teli800450ban

Olvasd el ezt is: téli túrázási tanácsok

A Börzsöny nem az Alpok vagy a Kárpátok, de tapasztalataink alapján sokan annyira alábecsülik, hogy a legalapvetőbb felkészülés nélkül vágnak neki a börzsönyi túrázásnak. • Hegycsúcs, menedékház
  Túrázási tanácsok a Börzsönyben (2022.11.09.) - nagyhideghegy800

  Nagy-hideg hegy

  Magasság864 tfm
  HolNHH

  A Nagy-Hideg-hegy a Börzsöny harmadik legmagasabb hegye a 864 méteres magasságával.

  Nagy-hideg hegy
 • Túrázás
  Túrázási tanácsok a Börzsönyben (2022.11.09.) - turaki

  Királyrét - Csóványos - Nagy-Hideg-hegy

  Óra7
  NehézségKözepes
  Táv19,2 km

  Egynapos hétvégi körtúra a fővároshoz legközelebb eső 900-as csúcsra és a Magas-Börzsöny vadregényes, kárpáti erdőtájára.

  Kék kereszt
 • Túrázás
  Túrázási tanácsok a Börzsönyben (2022.11.09.) - maps800440

  Még több túra és hely

  Itt még több túra útvonalat és börzsönyi helyet találsz összegyűjtve

  Börzsöny