Okostelefonja szinte mindenkinek van már, ennek ellenére rendszeresen tapasztaljuk, hogy a túrázók egy jó részének semmilyen offline térképe nincsen a telefonján. Pedig nagyon fontos a megfelelő offline térkép, hiszen a Börzsöny java részén nincsen térerő. Számos applikáció található az interneten azonban szeretnénk ajánlani néhányat, amely tapasztalatunk szerint kiválóan működnek a Börzsönyben és gyakorlatilag egész Magyarországon.
Mindenfajta applikáció használata mellett is tanácsoljuk, hogy mindenki (aki egy tanösvényinél komolyabb túrára indul) vigyen magával papír alapú térképet. A telefon lemerülhet, elromolhat és akkor még mindig jól jön a papír alapú térkép, amelyen komolyabb térképismeret nélkül is beazonosíthatjuk a helyzetünket a turista jelzések alapján.


Természetjáró.hu a közösségi navigáció

Könnyű kezelni, Magyar nyelvű, a tervezett túra elmenthető

GPS navigáció túrázáskor (2022.11.07.) -

A Magyar Természetjáró Szövetség applikációja több mint navigáció, inkább egy közösségépítő, túrákat és helyszíneket ajánló turisztikai applikáció. A térképes navigáció az outdooractive motorjára épül, amely Európában egy ismert és elismert navigáció. A természetjáró applikációban előre el tudjuk menteni a tervezett túránkat és menetközben rögzíteni is. A tervezett túra útvonalát le lehet menteni és offline módban használni. Átlagos kiránduló részére tökéletesen megfelel, és még számos jó ajánlást tartalmaz az MTSZ (termeszetjaro.hu) ajánlásában.
Ajánljuk: alkalmi túrázóknak, átlag túrázóknak, jellemzően azoknak akik szeretnek az ösvényen maradni, de és örülnek az útiajánlásoknak.

Természetjáró

A kényelmes túratárs

Teljesen ingyenes, meglepően jó térképpel

GPS navigáció túrázáskor (2022.11.07.) - mapy seznam fb e1667923399899

A mapy egy végtelenül egyszerű, ugyanakkor számunkra is meglepően alapos térképeket használó applikáció. A cseh fejlesztésű szoftver könnyen kezelhető, teljesen ingyenes és az ingyenes (!) regisztráció után offline is letölthetőek a térképek. A regisztráció kicsit trükkös, mert a Seznam email szolgáltatás regisztrációjára buzdít bennünket, de nyugodtan használhatjuk a saját email címünket. A térképek megyenként tölthetjük le, és az outdoor applikációk között az egyedüli, amely android car -on is használható. A túratervezés és a térképek használata nem igényel különösebb ismeretet, a térképek pedig - legalábbis a Börzsöny vonatkozásában meglepően alaposak más külföldi térképekhez képest.
Ajánljuk: minden komolyabb túrázónak.

Mapy.cz

A vérprofi

Mindenfajta navigációra képes, nagy térképválaszték

GPS navigáció túrázáskor (2022.11.07.) - locusm e1667924033323

A túranavigáció csúcsapplikációja. Az ingyenes verzió is nagyon jó, de a fizetős verzióban gyakorlatilag minden elvégezhető vele. Az alap, ingyenes térképe az openstreetmap-re épül, és hétköznapi használatra tökéletes. A fizetős verzióban alaposabb (vagy néha csak eltérő) térképek vásárolhatóak meg. Mindenfajta koordináta rendszerben működik, számos tervezési és rögzítési lehetőség van benne. A kezelése nem annyira egyszerű mint a másik két alkalmazásé, gyakorolni kell vele, hogy megszokjuk és megértsük a működését. Alkalmi, átlag túrázóknak nem ajánljuk, mert a várt hasznához képest túl nagy energiát kell belefektetni a megtanulásában, de a profi túrázóknak mindenféleképpen javasoljuk, különösen a fizetős verzióját.
Ajánljuk: rendszeres túrázóknak, nehéz terepen túrázóknak

Locus

Cikksorozatunk a témában:
TÚRÁZÁSI TANÁCSOK A BÖRZSÖNYBEN
TÉLI TÚRÁZÁSI TANÁCSOK A BÖRZSÖNYBEN
SEGÉLYHÍVÁS A BÖRZSÖNYBEN
VILLÁMLÁS, VIHAR
GPS NAVIGÁCIÓ