A Börzsönyben - ahogy sok más helyen is – hiányos a mobiltelefonok térereje és nehéz segélykérést indítani. Amikor valaki bajba kerül, könnyen szembesülhet azzal, hogy nincsen térerő a telefonján, de sokszor találkoztunk azzal is, hogy lemerült vagy merülőben volt a telefonja. Ahhoz, hogy biztosan idejében kapjál segítséget amennyiben bajba kerülsz, elsősorban a következő két dologról gondoskodjál:


 • Amennyiben egyedül túrázol, valamelyik családtagodat vagy barátodat avasd be a terveidbe: mikor, honnan, milyen útvonalon és hová fogsz menni, körülbelül mikor érkezel. Kérd meg, hogy amennyiben a várható érkezési időben nem jelentkezel nála, akkor értesítse a hatóságokat.

 • Amennyiben a telefonod akkumulátorra már megbízhatatlan, vigyél magaddal powerbank-ot. Akkor is tanácsos vinned, ha amúgy viszonylag új készüléked van: a térkép nézegetés, fotózás gyorsabban meríti le a telefont, de a hideg miatt is gyorsabban merülhet.

 • Legyen offline térkép a telefonodon és tanuld meg, hogyan kell az általad használt készüléken/szoftveren leolvasni a GPS koordinátákat!


Amennyiben bajba kerülsz és segítségre van szükséged, hívd fel a 112 segélyhívó számot és a helyi hegyimentő szolgálatot. A 112 segélyhívó telefonszám bármilyen telefonról és bármilyen hálózatról hívható. Van néhány téveszme ezzel kapcsolatban, miszerint a 112 akkor is hívható amennyiben nincsen térerő valahol, ez sajnos nem igaz. Azonban a 112 telefonszám hívása hálózat független, a telefonod akkor is megpróbálja a hívást kezdeményezni, amennyiben a saját hálózatódon nincsen térerő, de más hálózaton van. Előfordult többször a Börzsönyben, hogy a segélykérés a Szlovák Rendőrség közvetítésével történt meg, mert szlovák hálózatra kapcsolt a telefon.

A börzsönyi mély völgyekben jellemzően nincsen térerő, de amennyiben kitérsz valamilyen magasabb pontra, akkor feltehetően annyi térerő lesz, hogy tudjál segítséget kérni. Ha ketten vagy többen vagytok, akkor az egyikőtök induljon el adott esetben felfelé és előbb utóbb lesz valamennyi térerő! Ha egyedül vagy az állapotodtól függően kell erről döntened, képes vagy-e felfelé menni térerő miatt. Ha nem, akkor inkább maradj ösvényen, mert nagyobb a valószínűsége, hogy majd arra jár valaki.

Okostelefonok használatakor a 112 szám hívásával a GPS pozíciód is megjelenik a segélyközpontban automatikusan, eléggé pontosan mert elküldi a telefon saját GPS pozicíoját. Ennek hiányában is tudják azonosítani a pozíciót, de elsőre nem lesz annyira pontos, mert a szolgáltató által a hívás kezdeményezésekor igénybevett cella ellátási területének tekintett területet leíró geometriai alakzat értékei (pl. poligon koordinátái, WGS84 koordinátarendszerben, vagy egyéb, a definíció szerint megengedett alakzat adatai) jelennek meg. Míg városi környezetben ez 1 km, vidéken vagy hegyes területen ez rosszabb esetben akár 10 kilométeres kört is jelent (legalábbis az ETSI TS Emergency Location Protocols alapján).

Ne feledd, hogy a 112 segélyhívószámra nem csak hívást lehet kezdeményezni, de SMS-t is lehet küldeni. Ez akkor lehet fontos, ha tartósan nincsen térerő, de az előfordulhat, hogy csak egy kis időre lesz egy kis térerő és pont kimegy még az sms!

A 112-vel párhuzamosan érdemes hívni a helyi mentőszervezetet, a mi esetünkben a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot. Két okból is: időbe telhet, míg a segélyhívásodtól hozzánk is eljut az eset (például a segélyhívás megye vagy ország határai miatt máshol kezdődik a segélyhívás rögzítése, ezáltal lassabban fog eljutni hozzánk a riasztás), valamint közvetlen kapcsolattartással pontosabban tudunk beavatkozni a jobb helyismeret által. A Börzsöny vonatkozásában előfordulhat, hogy nem mi érnénk ki a leggyorsabban, vagy szükség lehet másokra is, így például amikor szükséges értesítjük még a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóságot vagy az Ipoly-Völgyi Különleges Mentőket is.

Szinte minden készülék képes rá, hogy SMS-ben küldjön pozíciót, az alábbi képeken azt látod, hogy a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatnak hogyan tudod SMS-ben elküldeni a pozíciódat android-os telefonról.

Segélyhívás a Börzsönyben (2024.02.16.) - pozicio kuldes

Ha sokat túrázol és megengedheted magadnak, praktikus ha vásárolsz valamilyen műholdas nyomkövető/üzenő készüléket vagy telefont. Sok megoldás elérhető már a piacon, mi például a Cat S75 telefonokat használjuk. Ezek a telefonok műholdas üzemmódban képesek szöveges üzeneteket küldeni műholdon keresztül ott is, ahol semmilyen térerő nincsen. Borzasztóan egyszerűen működnek, egy chat applikáción keresztül akár már havi pár EUR-os előfizetés ellenében is. Lehet szöveges üzenetet küldeni, lehet pozíciót küldeni vagy akár SOS vészjelzést leadni. Bárki fogadhatja az üzenetet mert SMS üzenetben fog megjelenni, de ahhoz, hogy válaszolni is tudjon neki is le kell töltenie egy ingyenes chat applikációt.

Természetesen a legjobb, ha eleve felkészülten mész és nem kerülsz bajba, ezért jó, ha elolvasod a TÚRÁZÁSI TANÁCSAINKAT és más tanácsadó tartalmainkat. Ettől függetlenül baleset bárkivel előfordulhat, a legtapasztaltabb túrázókkal is, valamint stressz alatt bárki hozhat hibás döntéseket, tényleg a legmenőbb és tapasztaltabb túrázók és hegymászók is. Nem ciki segítséget kérni, ha már felmerült a fejedben akkor ne próbáld elhessegetni a gondolatot! Az időben kért segítség megmentheti akár az életedet is, de mindenféleképpen egy komoly egészségmegőrző tényező. A mentőalakulatoknak is jobb, ha egy nem túl súlyos esetért kell kivonulniuk mintsem nagy erőkkel, rengeteg speciális eszközzel küzdjenek immár az életedért, vagy több száz ember és drónok keressenek mert megközelítőleg sem sikerült beazonosítani hol vagy.

Segélyhíváskor próbálj objektív lenni és minél pontosabban elmondani hol vagy és mi az állapotod. Nem mindegy, hogy mentőhelikopterek szállnak fel érted, vagy elég ha két hegyimentő beül a terepjáróba és elindul feléd. Amikor segélyhívást fogadunk, sok kérdésünk van, mert a helyszín, a sérülés jellege, az állapotod, a várható veszélyek és állapotromlás, az időjárási körülmények és a megközelítés módja alapján döntjük el hányan és milyen formában fognak a segítségedre indulni, milyen más szervezetektől kérünk még segítséget. Légy türelmes, egyes esetekben akár egy vagy két óra is lehet, mire odaér a mentőcsapat. Hidd el, nem állunk meg közben kávézgatni, de a Börzsönyben néhol igen körülményes a megközelítés. Amennyiben csak kiment a bokád, de amúgy semmi más nem veszélyezteti az életedet és egészségedet nem fog mentőhelikopter indulni, várd meg mire odaérünk.

Cikksorozatunk a témában:
TÚRÁZÁSI TANÁCSOK A BÖRZSÖNYBEN
TÉLI TÚRÁZÁSI TANÁCSOK A BÖRZSÖNYBEN
SEGÉLYHÍVÁS A BÖRZSÖNYBEN
VILLÁMLÁS, VIHAR
GPS NAVIGÁCIÓ


 • Hegycsúcs, menedékház
  Segélyhívás a Börzsönyben (2024.02.16.) - nagyhideghegy800

  Nagy-hideg hegy

  Magasság864 tfm
  HolNHH

  A Nagy-Hideg-hegy a Börzsöny harmadik legmagasabb hegye a 864 méteres magasságával.

  Nagy-hideg hegy
 • Túrázás
  Segélyhívás a Börzsönyben (2024.02.16.) - turaki

  Királyrét - Csóványos - Nagy-Hideg-hegy

  Óra7
  NehézségKözepes
  Táv19,2 km

  Egynapos hétvégi körtúra a fővároshoz legközelebb eső 900-as csúcsra és a Magas-Börzsöny vadregényes, kárpáti erdőtájára.

  Kék kereszt
 • Túrázás
  Segélyhívás a Börzsönyben (2024.02.16.) - maps800440

  Még több túra és hely

  Itt még több túra útvonalat és börzsönyi helyet találsz összegyűjtve

  Börzsöny