Hiker trapped on Csóványos peak (2024.02.11.) - 20240211 mentes


Vasárnap délután egy aggódó édesanya hívta fel a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat SOS számát, mert a fia szakadozó üzenetekben jelezte neki, hogy a Csóványoson tartózkodik és bajban van. Az éppen Királyréten tartózkodó ügyeletes hegyimentők azonnal elindultak a Csóványosra és közben – a térerő hiány miatt csak SMS-ben - próbálták felvenni a kapcsolatot a bajbajutott fiatalemberrel.

A riasztást követően körülbelül harminc perccel a hegyimentők a Csóványosi toronyhoz érkeztek, ahol egy rosszul összerakott és átázott sátorban megtalálták a fiatalt. Elmesélte, hogy már felfelé menet elázott a ruhája és cipője, a Csóványoshoz vezető úton már egyszer eltévedt a ködben és sokkal hosszabb ideig is tartott emiatt az odavezető út. A sátrat még fel tudta állítani, de csak közben vette észre, hogy a sátor is hibás és beázik. Mivel váltóruha nem volt nála az esőben, teljesen átázott ruháiban elkezdett kihűlni. Egyre rosszabbul érezte magát, ezért írt az édesanyának.

A hegyimentők megvizsgálták, és megállapították, hogy a kihűlése már elkezdődött, de még nem hipotermiás. Ha további egy-két órát töltött volna el ilyen formában, akkor feltehetően már elsőfokú hipotermiába került volna, így még időben kért segítséget.

A hegyimentők a fiatalembert terepjáróval a szokolyai bázisukra szállították. ahová az édesanyja érkezett érte, majd saját gépjárművével hazavitte.

Téli túrázási tanácsaink a Börzsönyben ITT OLVASHATÓAK




meteoblue